Delegacija OEBS: Crna Gora pred vratima EU i NATO-a

Potpredsjednik Marković je saopštio da je Crna Gora postigla zavidan nivo društvenog konsenzusa kad je riječ o evropskim integracijama Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2011. 14:27h

"Izuzetni rezultati koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu, od obnove svoje nezavisnosti, učinili su da naša država, ne samo da je pred vratima NATO i EU, već i kontinuirano doprinosi stabilizaciji cijelog regiona Zapadnog Balkana istakli su članovi delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Andreas Notel i Roberto Bateli na današnjem sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Sastanku je prisustvovao i Šarunas Adomavičius, šef misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Marković je istakao da Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju nije samo svjedok novije istorije crnogorskog društva već i ključni partner i podrška u jačanju demokratskih institucija i kapaciteta Crne Gore.

On je delegaciju upoznao sa ostvarenim rezultatima na planu približavanja Crne Gore članstvu u EU i NATO, ali i sa izazovima koji stoje pred crnogorskim društvom na tom putu, osvrnuvši se na širi istorijski i regionalni kontekst.

Potpredsjednik Marković je saopštio da je Crna Gora postigla zavidan nivo društvenog konsenzusa kad je riječ o evropskim integracijama Crne Gore kao i da je ostvaren značajan napredak u oblasti saradnje sa civilnim društvom u svim oblastima.

"Postigli smo zavidne rezultate i u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala. Vladavina prava znači sigurnost i bezbjednost države, i garant je ekonomskog i cjelokupnog njenog razvoja", istakao je Marković.

Na sastanku je bilo riječi i o ostvarenim rezultatima u oblasti antidiskriminacije kao i o rezultatima na planu unapređenja zakonodavnog okvira koji Vlada Crne Gore predlaže ali i prati efekte njegove primjene.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora postigla značajne rezultate pri čemu, zasluge nisu samo na crnogorskoj strani već i na strani međunarodnih partnera, među kojima značajno mjesto zauzima Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju

Bonus video: