Novi šef policije biće biran na javnom konkursu

Konkursi za ove funkcije mogući su tek nakon što u martu sljedeće godine počne važiti Zakon o konfliktu interesa
0 komentar(a)
Veselin Veljović, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.10.2011. 09:47h

Novi direktor Uprave policije biće biran na javnom konkursu, bez obzira kako će se završiti pregovori DPS i SDP o tome da li će za tu funkciju biti kandidovan Veselin Veljović, saopšteno je “Vijestima” iz vladajuće koalicije.

To proizilazi iz ljetos usvojenih izmjena Zakona o državnoj upravi prema kojima “starješinu samostalnog organa uprave, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada, na predlog resornog ministra” i “starješinu organa uprave u sastavu, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava resorni ministar, po prethodno pribavljenoj saglasnosti Vlade”.

Međutim, neizvjesno je kada će biti raspisan konkurs za direktora policije. Izmjenama zakona za to nije definisan rok, a DPS nipošto ne želi da kontrolu nad policijom prepusti manjem koalicioonom partneru.

Za ostale starješine uprava, zavoda, direkcija i agencije u skorije vrijeme neće biti raspisan konkurs. Oni su oni, po starom zakonu o državnoj upravi, reizabrani na te pozicije početkom prošle godine, nakon što je izabrana Vlada Igora Lukšića.

Konkursi za ove funkcije mogući su tek nakon što u martu sljedeće godine počne važiti Zakon o konfliktu interesa prema kojem se neće moći istovremeno obavaljti mjesto poslanika i direktora organa uprave.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: