OEBS impresioniran rezultatima u oblasti vladavine prava

Sagovornici su razgovali i o novim zakonskim rješenjima i pravnim institutima u oblasti krivične materije
0 komentar(a)
Šarunas Adomavičius Duško Marković, Foto: Gov.me
Šarunas Adomavičius Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.10.2011. 16:35h

Aktivnosti i rezultati u oblasti reforme pravosuđa i vladavine prava, ali i u drugim oblastima koje su obuhvaćene ključnim preporukama EK su impresivne, saopštio je Šarunas Adomavičius, ambasador OEBS-a u Crnoj Gori na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

"On je upoznao potpredsjednika Markovića sa aktivnostima i projektima Kancelarije za evropsku bezbjednost i saradnju za period kraj 2011. i 2012. sa ciljem usaglašavanja tih aktivnosti i budućih projekata sa planovima Vlade za navedeni period. Na sastanku je istaknut značaj i rezultati projekta praćenja rada sudova koji OEBS planira da nastavi iduće godine, a najavljena je i prezentacija Izvještaja o evaluaciji zakonodavnog okvira u oblasti antidiskriminacije koji je izradio OEBS", navodi se u saopštenju ministarstva pravde.

Dodaje se da su sagovornici razgovali i o novim zakonskim rješenjima i pravnim institutima u oblasti krivične materije i istakli važnost kontinuirane obuke pripadnika policije i tužilaca u kontekstu primjene novog Zakona o krivičnom postupku.

"S tim u vezi, sagovornici su se saglasili da bi, pored kontinuiranih obuka, od velikog značaja bilo i organizovanje regionalnih sastanaka na ekspertskom nivou na kojima bi se razmjenjivala iskustva i primjeri najbolje prakse. Marković je zahvalio misiji OEBS-a u Crnoj Gori na dosadašnjoj saradnji i podršci našoj državi u razvoju demokratskih institucija, zbog čega ovoj organizaciji pripada posebno mjesto u novijoj crnogorskoj istoriji", navodi se u saopštenju.

Bonus video: