Đurović: Pad povjerenja u EU nije zabrinjavajući

"Socio-ekonomski problemi uzrok su pada povjerenja u mnoge institucije, pa i u EU"
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2011. 14:09h

Ekonomska kriza uzrok je pada povjerenja građana u Evropsku uniju (EU), smatra bivša ministarka za evropske integracije, Gordana Đurović.Ona je radiju Antena M rekla da je to neka vrsta regionalnog trenda koji je prvenstveno uslovljen uticajem ekonomske krize. "Možemo reći da je ta podrška u Crnoj Gori u odnosu na zemlje regiona, ako isključimo Albaniju, jako dobra. Mislim da to nije refleksija onoga što se dešava unutar EU,već je razlog ekonomska kriza", kazale je Đurović.

Istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava pokazala su da 62 odsto građana smatra da bi Crna Gora trebalo da bude članica EU, što je osam odsto manje nego prošle godine.

Raonić: Pad povjerenja prirodna reakcijaČlan Nacinalnog savjeta za evropske integracije Boris Raonić rekao je da je pad povjerenja u EU prirodna reakcija građana na sve što se trenutno dešava u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, socio-ekonomski problemi uzrok su pada povjerenja u mnoge institucije, pa i u EU, ali se to dešava i u zemljama regiona."To smo mogli vidjeti u svim zemljama koje su prošle proces EU integracija. U Hrvatskoj je u jednom trenutku bila ispod 50 odsto, vidimo da i u Srbiji ovih dana pada podrška EU", ocijenio je Raonić.

Socio-ekonomski problemi uzrok su pada povjerenja u mnoge institucije, pa i u EU

Variranja u raspoloženju građana prema EU i u zemljama regionaPredsjednik odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković smatra da su variranja u raspoloženju građana prema EU vidljiva i u zemljama regiona, a ne samo u Crnoj Gori.On je naveo da postoji više razloga zašto je to tako. "Kada se sve to sakupi i kada se uzme u obzir činjenica da se ta retorika o potrebi ulaska ili ne u EU izoštrava u cijelom društvu, mislim da je ovaj pad očekivano privremen. Ja u to vjerujem i mislim da će podrška toj globalnoj državnoj politici biti sve veća i da će ostati na onih 70 do 75 odsto", rekao je Vuković.

Galerija

Bonus video: