Skoro pola Austrijanaca protiv ulaska Crne Gore u EU

Najveće povjerenje Austrijanaca ima Hrvatska, čije članstvo u EU podržava 54 odsto ispitanika, dok ih je 24 odsto protiv
0 komentar(a)
austrija, crna gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
austrija, crna gora, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.10.2011. 14:14h

Gotovo polovina Austrijanaca protivi se ulasku Crne Gore u Evropsku uniju (EU), a sličan stav imaju i prema evrointegracijama drugih zemalja zapadnog Balkana, izuzev Hrvatske, pokazuje istraživanje austrijskog Društva za evropsku politiku.Istraživanje je pokazalo da je 46 odsto Austrijanaca protiv ulaska Crne Gore u EU, dok ih je 25 za, a isto toliko ih se protivi, odnosno podržava i članstvo Makedonije i Bosne i Hercegovine. Ulasku Srbije u EU protivi se 51 odsto ispitanika a 25 odsto njih ga podržava, dok je po pitanju Kosova, koje istraživanjem obuhvaćeno kao posebna država, taj odnos 56 prema 21 odsto.

Od svih zemalja koje teže u EU najveće protivljenje u Austriji je prema Turskoj. Čak 69 odsto Austrijanaca se protivi članstvu Turske u Uniji, a samo 15 odsto podržava evropsku integraciju te zemlje.

Kriza učinila svoje

Mladi do 25 godina, sa nižim stepenom obrazovanja, imaju negativan stav prema proširenju EU

Prijem Islanda u Uniju podržava 45 odsto Austrijanaca, a 55 odsto je protiv.Autor studije Paul Šmit pojasnio je da je zamor od širenja, koji je prisutan kod stanovnika Austrije, vezan za aktuelnu dužničku i ekonomsku krizu. "Problemi koji su uslijedili iz krize ostavljaju duboke tragove i na temu proširenja", rekao je on.Istraživanje je pokazalo da starije osobe i mladi do 25 godina, sa nižim stepenom obrazovanja, imaju negativan stav prema proširenju EU.

Bonus video: