CEDEM: Filip Vujanović najpopularniji političar

Govoreći o rejtingu političkih partija, Bešić je istakao da je istraživanje pokazalo da DPS ima ubjedljivo najveći rejting od 46,1 odsto
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2011. 17:06h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović najpopularniji je političar u zemlji sa prosječnom ocjenom 3.32, pokazalo je posljednje istraživanje CEDEM-a, koje je sprovedeno sredinom septembra u 16 crnogorskih gradova.

Metodolog Miloš Bešić ocijenio je da su posljednja dešavanja i diskurs predsjednika u izjavama, u odnosu na DPS, doprinijeli pozitivnom trendu kada je riječ o popularnosti političara.

"Ekonomska situacija u zemlji nije dobra, kriza je u toku... ali rejting DPS-a. Ovo je pogodno za naučno istraživanje"

Sa ocjenom 3,25, na drugoj poziciji po popularnosti, našao se premijer Igor Lukšić sa, kako je istakao Bešić, izraženom razlikom u odnosu na njegovog prethodnika Mila Đukanovića, koji ima prosječnu ocjenu 2,9.

“Može se reći da je politika kompromisa Lukšiću donijela pozitivne poene. Na četvrtoj poziciji našao se gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša sa ocjenom 2,58 što je prilično solidan rejting, dok 2,57 ima lider SNP-a Srđan Milić”, rekao je Bešić.

I naravno DPS...

Govoreći o rejtingu političkih partija, Bešić je istakao da je istraživanje pokazalo da DPS ima ubjedljivo najveći rejting od 46,1 odsto. Zatim slijede:

  • SNP (17.9)
  • Nova (8.2)
  • SDP (7.9)
  • PzP (7.6)
  • BS (2.6)

“Ekonomska situacija u zemlji nije dobra, kriza je u toku, nemate sindikat u zemlji koji ne izražava zadovoljstvo, ali uprkos svemu rejting DPS-a je prilično visok. Ovo je pogodno za naučno istraživanje”, ocijenio je Bešić.

Vjeruju u obrazovanje, pa u zdravstvo

Kada je riječ o povjerenju u institucije sistema najbolje se kotira sistem obrazovanja, u koji vjeruje gotovo 60 odsto ispitanika.

Slijedi sistem zdravstva sa 57,8 odsto, predsjednik Crne Gore sa povjerenjem od 56,3 dok Vladi vjeruje 49,9 odsto ispitanika.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja bilježi trend pada u posljednje četiri godine, prema istraživanju CEDEM-a vjeruje 48,9 odsto građana, dok je najmanje povjerenje građana u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, Haški sud, NATO...

Što se tiče učinka Vlade Igora Lukšića, prema podacima CEDEM-a, veoma ili uglavnom je zadovoljno 21.1, odnosno 38.9 odsto građana, dok je uglavnom ili veoma nezadovoljno 24.3 odno no 15.7 odsto građana.

“U poređenju sa Vladom Mila Đukanovića razlike nijesu drastične, dakle gotovo je jednak odnos”, istakao je Bešić.

Bonus video: