Čobeljić: Generalima puna kapa, vojnicima mizerija

On je upitao Vučinića "zbog čega nijesu navedene i zarade najbrojnijih, ali i najugroženijih kategorija lica zaposlenih u Vojsci Crne Gore
65 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nenad Čobeljić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.10.2011. 15:25h

Predsjednik Sindikalne organizacije vojske Crne Gore Nenad Čobeljić demantovao je nedavnu izjavu ministra odbrane Bora Vučinića da je prosječna oficirska plata 671 euro, a podoficirska 446 eura.

Prema njegovoj ocjeni, nepoznat je metod i parametri koji su korišćeni za ove proračune, pa je "svaka polemika po tom pitanju suvišna".

"Tvrdnje da su plate povećane 75 odsto oficirima, a 85 procenata podoficirima, apsolutno ne stoje"

"Tražimo objašnjenje ko je to podigao prosjek plata podoficirima ako je plata zastavnika (najveći podoficirski čin) 440 eura, kolike su plate vodnika i starijih vodnika i da li su one podigle prosječnu podoficirsku platu. SOVCG tvrdi da se ovakvi podaci iznose sa ciljem da se ukaže kako su zahtjevi zaposlenih u Vojsci za povećanjem plata neosnovani. Kako objasniti interes Ministarstva odbrane da se zarade ne povećaju? Da li je to stav onih koji su svojim platama značajno podigli prosječnu platu u Vojsci", pita Čobeljić.

Napomenuo je da "tvrdnje da su plate povećane 75 odsto oficirima, a 85 procenata podoficirima, apsolutno ne stoje".

"Odgovorno tvrdimo da su plate od 2007. godine do danas smanjene, ukidanjem postojećih dodataka i povećanjem poreza i doprinosa na bruto zarade zaposlenih. Pitamo se zašto se ministru serviraju netačni podaci, pitamo se ko to radi i sa kakvim ciljem? Da se ne bi pregonili i istinu dokazivali prostim tvrdnjama, predlažemo i insistiramo da Sektor za finansijsko poslovanje Ministarstva odbrane izlista zaradu bilo kojeg podoficira i oficira pripadnika kopnene vojske u 2007., 2008., 2009. 2010. i 2011. godine, pa neka to objavi u medijima, poručuje Čobeljić.

On je upitao Vučinića "zbog čega nijesu navedene i zarade najbrojnijih, ali i najugroženijih kategorija lica zaposlenih u Vojsci Crne Gore, vojnika i civilnih lica".

Bonus video: