Božović: Šovinistička medijska hajka i haranga "vladajućih satelita“

Pravu lavinu brojnih političkih partija, pojedinaca, izazvali su bilboridi, koje je odbor postavio u Budvi, na kojima je srpska vosjka koja je prije tačno stotinu godina na Mitrovdan oslobodila Budvu
280 pregleda 29 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Privatna arhiva
Milo Božović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.04.2018. 11:05h

Menadžer grada Budve i član Odbor za proslavu jubileja stogodišnjice oslobođenja Budve u I svjetskom ratu Milo Božović kazao je da se protiv Odbora i njenih članova posljednjih dana vodi medijska hajka i orkestrirana haranga brojnih „stručnjaka“, „boraca za Crnu Goru“ i „sateliti vladajuće partije “, kako bi šovinstičkim istupima bacili ljagu na slavni jubilej sto godina od oslobođenja Budve.

Pravu lavinu brojnih političkih partija, pojedinaca, izazvali su bilboridi, koje je odbor postavio u Budvi, na kojima je srpska vosjka koja je prije tačno stotinu godina na Mitrovdan oslobodila Budvu. Podnijete su i krivične prijave, a zatraženo je i uklanjanje bilborda, jer se osporavaju istorijske činjenice na kojima insistiraju u Odboru, koji je osnovao predsjednik Skupštine opštine Budva.

"Primoran sam da reagujem na medijsku hajku koja se vodi protiv proslave slavnog jubileja 100 godina ponosa i slave - 100 godina od oslobođenja Budve i Crne Gore u I svjetskom ratu. Obraćamo se javnosti zbog brojnih tekstova koji se zadnjih dana objavljuju u medijima u sklopu orkestrirane harange protiv proslave slavnog jubileja koji organizuje Opština Budva. Mnogi "stručnjaci", uglavnom sateliti vladajuće partije, su promašili temu kad u svojim tekstovima na uvrijedljiv način iznose niz optužbi na račun budvanskog Odbora za proslavu 100 godina od pobjede u Velikom ratu i 100 godina od oslobođenja Budve“, naglaiso je Božović.

Tvrdi da raspravljajući o istorijskim činjenicama vezanim za vrijeme Velikog rata, iz dana u dan, kao u organizovanom orkestru, razna gospoda navode primjere koji njima odgovaraju kako bi svoje bućkuriš tekstove učinili uvjerljivijim, a proslavu 100 godina od pobjedu u Prvom svjetskom ratu predstavili kao nakardnu.

"Oni se predstavljaju u isto vrijeme, kao istoričari, stručnjaci za Ustavno pravo, crkveni velikodostojnici i dežurni dušebrižnici. Njegova igra sa istorijskim činjenicama i tumačenje istorijskih događaja iz perpektive današnjih dešavanja, po prirodi i metodu nauke pogrešna, protkana je mržnjom kojom odiše svako njihovo obraćanje javnosti ali i svaki njihov drugi dodvornički javni nastup. Naravno, prvi su se javili najveći "borci za Crnu Goru", da u svoje ime, a posebno njenu vlast, stane u odbranu države koju ovom proslavom niko i ne napada, koja je naša barem toliko koliko i njihova. Gospoda "vladajući sateliti" kao da ne znaju da mi proslavom slavimo heroje koji su se borili za Boku, za pravu Crnu Goru i za ispunjenje vjekovne želje za ujedinjenjem dok se oni u tekstovima i izjavama zalažu da smo trebali da podržimo dalju i trajnu kapitulaciju i da zatremo oslobođenje“, poručio je Božović.

Prema njegovim riječima svi oni koji ovih dana napadaju proslavu koju je organizovao grad Budva su "potegli" svoje oružje i "ispalili" poznate šovinističke hice prema njima omiljenoj meti, odnosno onome što oni misle da je meta.

"Potreba da se pronađe neprijatelj nadjačala je njihovu samokontrolu. Ali, čisto da se zna, bili su prvi kao što su uvijek bili prvi da uvrijede, da pokušaju da ponize i da podrže istrajavanje na kapitulaciji i saradnji sa neprijateljima bili oni Austrougari ili drugi. Ne želimo da ulazimo u polemiku sa bilo kojim autorom uvredljivih i za Boku i Crnu Goru ponižavajućih tekstova jer se i nisu bavili suštinom rada Odbora. Ne mogu se oni svađati sa Odborom jer on ima namjeru da sabira i da okuplja, a ne da dijeli šta propagiraju brojni agitatori ovih dana a nadasve naš Odbor ima obavezu da podsjeti javnost kakve su žrtve naših preci podnijeli, mučili se, razbolijevali i ginuli, ne bi li se sve južnoslovenske zemlje, poslije viševjekovnog ropstva zauvijek oslobodile od okupatora, poštujući identitet i opredjeljenja svih građana Crne Gore a naročito Boke. Potomci tih predaka pripadaju danas različitim političkim opcijama, nekada na suprotnom polu političkog spektra, ali oni ne žele da poriču djela njihovih djedova i pradjedova“, naglasio je Božović.

Navodi da Odbor nema namjeru da zadire u njihove stavove već ih je pozvao da se jave kako bi sudbine i junačka djela njihovih predaka sačuvali za sva vremena

„Očekuju li možda ta gospoda koja ovih dana prema nama samo šalju uvrijede i prijetnje da zaboravimo svoje najbliže, da ih prozovemo izdajnicima, zato što se nisu odazvali vojnom pozivu austrougarske vojske ili su iz nje dezertirali, rizikovali svoje živote i živote svojih porodica, da bi se priključili crnogorskoj i srpskoj vojsci, i ginuli i stradali širom Balkana i na istočnom i zapadnom frontu, a sve zarad dodvoravanja trenutnoj, dugotrajnoj, ali prolaznoj zvaničnoj politici. Nasuprot nama oni koji nas vrijedjaju se čude što Bokelji nisu priznali i podržali kapitulaciju i što je danas ne slave! Očigledno je da su oni promašili temu, jer se Odbor ne bavi ocjenom ustavnosti akata Podgoričke skupšine, međudinastičim i međudržavnim trvenjima i sukobima, nego isticanjem pojedinačnih zasluga oficira, vojnika, političara i običnih ljudi, Crnogoraca i Srba sa prostora Boke i Crne Gore. Treba li podsjećati ponovo da su toliko često ponavljani navodi o neispaljenim mecima apsurdni, jer bi onda trebalo reći da su Austrougari dobrovoljno povukli iz Crne Gore i Boke, a ne pod pritiskom Jadranskih trupa. Kada je 22. oktobra 1944. godine oslobođena Budva nijedan metak nije opaljen, pa se taj dan, kada su partizanske jedinice ušle u grad još uvijek slavi kao dan oslobođenja i Dan Budve. Može li iko reći, da partizani nisu oslobodili Budvu i da li će Šuković biti i protiv te proslave?“, zapitao je Božović.

On je zbog svega pozvao sve da se saberu i da zajedno na veličanstven način proslave najveći od svih jubileja - 100 godina ponosa i slave od kad se preko 500 Budvana javilo u rat za oslobođenje od kojih su mnogi dali svoje živote našu slobodu!

Bonus video: