Roćen: Ne znam kako se može reći da Đukanović nije za EU

Nebojša Medojević smatra da otpor evropskim integracijama jača u strukturama koje imaju monopole i kontrolišu organizovani kriminal
0 komentar(a)
Odbor za međunarodne odnose, Milan Roćen, Foto: Boris Pejović
Odbor za međunarodne odnose, Milan Roćen, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2011. 07:57h

DPS i Vlada ne prave zaokret od evroatlantskih integracija i povodom tog pitanja u vlasti nema nesuglasica, rekao je juče ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

On je rekao da u vrhu vlasti ne opada entuzijazam za evropske integracije.

“Da nisam u rukovodstvu te partije, onda bih se zaista zapitao o čemu se tu radi. Znam na koga se to adresira, ali ne znam kako se može dovoditi u pitanje evropska orijentacija lidera DPS-a koji je trasirao evropski put Crnoj Gori”, rekao je Roćen na zajedničkoj sjednici Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) i Odbora za međunarodne odnose.

"Ne bi me iznenadilo da je zaokret napravljen zbog organizovanog kriminala, pa umjesto da hapsite ljude bliske šefu stranke i partijske funkcionere, lakše je reći-nećemo da prinosimo žrtve”, kazao je Mandić

“Radovao bih se ako pravite zaokret prema Rusiji, ali mi smeta što usporavamo ritam na putu ka EU, jer treba da napravite balans. Ne bi me iznenadilo da je zaokret napravljen zbog organizovanog kriminala, pa umjesto da hapsite ljude bliske šefu stranke i partijske funkcionere, lakše je reći-nećemo da prinosimo žrtve”, kazao je Mandić.

Nebojša Medojević: Otpor evropskim integracijama jača u strukturama koje imaju monopole i kontrolišu organizovani kriminal

Predsjednik NSEI Nebojša Medojević smatra da otpor evropskim integracijama jača u strukturama koje imaju monopole i kontrolišu organizovani kriminal, upozoravajući da se ti centri plaše reformi. Dok je Roćen rekao da očekuje početak pristupnih pregovora, Branko Radulović (PzP) je upozorio da nije ispunjeno ništa od zahtjeva Evropske komisije. Radulović je kazao da je usvajanje izbornog zakona jedini zadatak koji je završen, upozoravajući da u vlasti jača euroskepticizam.

Aludirajući na Đukanovića, potpredsjednik PzP-a je kazao da se pregovora sa Briselom boje oni koji ne žele reforme: ‘’Ja više ne znam ko je u Vladi euroskeptik. Euroskeptik je onaj koji se boji pravde i istine, a eurooptimista je onaj koji nema putera na glavi”.

Tek ćemo u školu

Iako je većina članova izborni zakon navodila kao najveći uspjeh, Ervin Spahić iz SDP-a je upozorio da je to tek početak.

“Usvajanje izbornog zakona je kao polaganje prvog testa za upis u školu, a neko treba da vidi da li smo spremni za upis u školu. Nakon toga, treba kupiti sveske i knjige, pa iz njih učiti i tek na kraju položiti, tj. postati članica EU”, rekao je Spahić.

Aleksandar Damjanović iz SNP-a je kazao da je ta partija najzaslužnija zbog dogovora vlasti i opozicije. On je podsjetio da je SNP do posljednjeg dana bio spreman da pregovara o pitanju jezika, ističući da od vladajuće koalicije sada očekuje da pokaže volju za razgovore.

Bonus video: