Vladajuća koalicija je obezbijedila većinu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava

Poslanici su najmanje raspravljali o samim amandmanima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 20:10h

Podrškom Socijalsitičke narodne partije vladajuća koalicija je obezbijedila dvotrećinsku većinu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe.

Za usvajanje nacrta od ukupno 59,glasalo je 57 poslanika dok je 12 poslanika iz Nove i Pokreta za promjene glasalo protiv teksta jer je vladajuća partija najavila da neće podržati opozicioni predlog za promjenu najvišeg pravnog akta u dijelu koji se odnosi na pitanje jezika, nacionalnih simbola i zahtjeva da ne zastarijevaju krivična djela korupcije.

Na sjednici, koja je nekoliko sati kasnila, poslanici su najmanje vremena potrošili na raspravu o samim amandmanima. Rasprava se uglavnom vodila oko toga da li treba glasati za Vladin predlog ili sačekati da se vladajuća partija i zvanično izjasnini o opozicionom predlogu promjene Ustava. Poslanici Nove i PZP-a spočitali su SNP-u da ide na ruku vladajućoj koaliciji što su ovi negirali tvrdeći da pokazuju da su za dijalog i odgovorni prema evropskom putu.

Podrška najveće opozicione partije - poseban kvalitet

Šef poslaničkog kluba DPS-a Mlutin Simović ocijenio je da je poseban kvalitet je što je nacrt dobio podršku od najveće opozicione partije.On je rekao kako će se time doprinijeti demokratiji i vladavini prava.

Saša Damjanović iz SNP-a je rekao da njegova partija pokazuje odgovornost time što je spremna da ide u promjene.

Saša Damjanović iz SNP-a je rekao da njegova partija pokazuje odgovornost time što je spremna da ide u promjene

„Siguran sam da će kolege iz DPS-a dati šansu i priči o rješenjima opozicionih poslanika. Ta inicijativa je u srži došla od poslanika SNP-a“,rekao je Damjanović.On je apelovao da se u javnu rapravu oko promjene Ustav uključe sudije i tužioci.Zatim se obrušio na kolege iz opozicionih klupa navodeći da su neki neformalni centri moći i u septembru kada je utvrđivan Vladin predlog i usvajan izborni zakon pokušali da SNP vuku nazad i da su od ostatka opozicije ostavljeni na cjedilu.

Korupcija je način mišljenja

Branko Radulović (PZP) rekao da njegova partija neće glasati za Ustav, zato što je crnogorsko društvo zatočeno.

„Organizovani kriminal i korupcija je način mišljenja, a pravda selektivna. To je zato što su pravosudni organi kontrolisani od nekoliko porodica. Imajući u vidu što čeka Crnu Goru, PZP neće glasati za nacrt jer je velika neistina i obmana da je depolitizacija pravosudnih organa znači njihovu nezavisnost.

Veljo Kaluđerović (SNP) je podsjetio da je ista politička DPS-SDP garnitura donijela i prethodni ustav i konačno priznala da su neka rješenja loša.

„Činjenica je da je EU pritisla argumentima da tužilačka i sudska vlast moraju iz zagrljaja političke vlasti“ rekao je Kaluđerović.On je dodao da ako ne prođe opozicioni predlog za promjenu Ustava cijela priča će pasti u vodu“,rekao je on i dodao da mu nije jasno zašto niko od predlagača ispred Vlade juče nije bio u sali.

Glasanju treba da prethodi politički dogovor

Andrija Mandić lider Nove i PZP-a predlagali su da se odloži glasanje dok se vladajuća koalicija ne izjasni o opozicionom predlogu za promjenu Ustava,da se otvori dijalog pa da oba predloga istovremeno uđu skupštinsku proceduru.

„Ako neko može da unaruči ubistvo i ubije novinara ili policijskog funkcionera, a sudija ne smije da napiše presudu ili napravi greške, a za to ne bude kažnjen, nego nastavi da radi kao notar, mi smo u velikom problemu"

„Glasanju treba da prethodi politički dogovor oko oba predloga. Bili bi smo najobičniji mazohisti da podržimo vaš predlog a da za uzvrat nemamo podršku za ono što je naša osnovna inicijativa. Tražimo da se izvrši dopuna Ustava, da pored državne imamo i narodnu zastavu.Da da službeni jezik bude i srpski jer njime govori najveći dio građana. Posebno važno za Novu je da se precizno pobroji ko su nacionalne manjine, jer Srbi ne smiju i ne mogu da budu gosti u svojoj kući“, poručio je Mandić. Lider PzP-a Nebojša Medojević poručio je da opozicija mora da bude jedinstvena, što se pokazalo i u priči oko jezika i izbornog zakona i smatra da je dovedena u opasnost država i sigurnost građana.

„Ako neko može da unaruči ubistvo i ubije novinara ili policijskog funkcionera, a sudija ne smije da napiše presudu ili napravi greške, a za to ne bude kažnjen, nego nastavi da radi kao notar, mi smo u velikom problemu. Rukovodioci sudstva, policije i pravosuđa moraju da podnesu ustavke. Lustracija u ANB-u mora da bude dio ustavnih promjena.Smatram da je država sramno zavisna od organizovanog kriminala“,rekao je lider PZP-a.

Samostalnost sudova bitna komponenta

Ervin Spahić iz SDP-a smatra da je bitna komponenta nezavisnosti sudova njihova ekonomska nezavisnost, samostalnost, što važi i za tužilaštvo.

„Da bi sudija i tužilac bili dobri u svom poslu zavisi od njegovog mentalnog sklopa.bez obzira pravnih i ustavnih kategorija najvažnija je lična nezavisnost kao pojedinca. Sudstvo mora biti nezavisno od zakonodavne i izvršne vlasti. Ono što bode u oči je da se sva priča oko nezavisnosti sudstva svodi na to da se marginalizuje uloga parlamenta i njegove kontrole u radu pravosuđa. Ovih dana sve češće imate i zahtjeve nevladinih organizacija koji pretenduju da uđu kao kontrolni organ u Savjete i tako zamijene poslanike iako nemaju legitimitet građana“, rekao je Spahić.

Tako se zarađuje plata

U prvom satu utvrđivanja nacrta izmjena najvišeg pravnog akta u skupštinskoj sali od 81 poslanika ukupno je sjedjelo njih 31 i dva potpredsjednika Skupstine. Najbrojniji su bili poslanički klubovi Nove i Pokreta za promjene.

Sala je bila punija dok su u prvih dvadesetak minuta međusobno prozivali koje bio za a ko protiv povećanja poslaničkih plata.

Od vladajuće koalicije, čiji su ministri predlagači ustavnih promjena ispred Vlade, iz DPS u skupštinskim klupama je sjedjelo devet poslanika iz SDP-a samo Ervin Spahić.

Predsjednik Parlamenta je napustio plenum odmah nakon što je otvrena rasprava o ustavnim promjenama I vratio se pred samo galsanje. U tih nekoliko minuta popunje su uglavnom i sve poslaničke stolice. Damjanović je obavijestio kolege kako je nekoliko njegovih kolega odsutno jer imaju porodičnih problema.

Galerija

Bonus video: