Medojević: Opozicija ne uslovljava Lukšića

Dvotrećinski model za promjenu Ustava pokazao se odličnim za prevazilaženje podjela i monopola vlasti, rekao je lider PzP
54 pregleda 0 komentar(a)
Medojević, Mandić, Foto: Savo Prelević
Medojević, Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.09.2011. 11:48h

U Crnoj Gori je neophodno otvoriti dijalog oko važnih stvari, kao što su uređenje pravosuđa, izbor državnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda i ombudsmana, smatra predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

Komentarišući izjavu premijera Igora Lukšića da su nova uslovljavanja dijela opozicije u predstojećim pregovorima o promjeni Ustava neprihvatljiva, Medojević je kazao da se ne radi ni o kakvom uslovljavanju, već o normalnom političkom dijalogu.

“Koji treba da rezultira postizanjem rješenja, koje neće biti nametanje volje vladujuće većine, već poltički kompromis svih crnogorskih partija”, rekao je Medojević agenciji MINA.

Premijer da pokaže evropski profil

Iz PzP-a traže izmjenu Ustava po kojoj krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju

Medojević je kazao da dvotrećinska većina podrazumijeva da se o svim bitnim pitanjima vodi dijalog, ali, kako je ocijenio, Vlada po inerciji one stare Vlade Mila Đukanovića, uz konsultaciju sa (Rankom) Krivokapićem, nastavlja staru praksu.

“Pošalju svoj predlog koji odslikava mjeru stvari u vladajućoj koaliciji, a onda taj predlog pokušavaju da nametnu opoziciji kroz dvotrećinsku većinu. To ne može biti prihvatljivo”, kazao je on.

Lagano do dvije trećine?

Medojević je podsjetio da Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija žele pomjenu Ustava u oblastima državnih simbola i Lukšić, kako je pojasnio, pošto se radi o važnim pitanjima koja imaju ustavni karakter, mora pokazati profil evropskog političara.

Iz PzP-a su ranije najvili da će tražiti izmjenu Ustava po kojoj krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije ne zastarijevaju.

“U Skupštini postoje dva predloga – jedan koji je potpisao Lukšić i drugi koji su potpisali predstavnici opozicije. To je činjenica koja podrazumijeva da moramo otvoriti politički dijalog, kroz koji ćemo doći do kompromisa i koji će lagano dobiti dvije trećine”, zaključio je Medojević.

Bonus video: