Vujošević: Službeni list je napravio grešku u potpisu Raška Konjevića

Napravljena je ispravka, a umjesto mr Raško Konjević sr., sada stoji samo mr Raško Konjević”, objasnio je Vujošević
67 pregleda 0 komentar(a)
mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
mugoša, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.09.2011. 14:05h

Direktor Službenog lista Crne Gore, Momčilo Vujošević kazao je da je prilikom objavljivanja Odluke o izboru gradonačelnika Glavnog grada napravljena tehnička greška i ona je kasnije ispravljena.

“Jedino što možemo da kažemo da je napravljena greška u objavljivanju u Službenom listu i ona je u međuvremenu ispravljena. Sve ostalo je jasno kao dan”, kazao je Vujošević za Radio Slobodna Evropa.

“Napravljena je ispravka, a umjesto mr Raško Konjević sr., sada stoji samo mr Raško Konjević”, objasnio je Vujošević.

Sporan reizbor Mugoše, neko falsifikovao potpis Raška Konjevića

Bivši predsjednik podgoričkog parlamenta Raško Konjević zatražio je od vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić da provjeri kako je u “Službenom listu-opštinski propisi” objavljena Odluka o izboru gradonačelnika Glavnog grada Miomira Mugoše sa njegovim potpisom, iako on taj akt nije potpisao, nisti stavio faksimil potpisa.

Konjević je podnio ostavku na mjesto predsjednika Skupštine glavnog grada, odmah nakon što je na sjednici lokalnog parlamenta 19. jula Mugoša izabran za gradonačelnika, glasovima DPS-a, Narodne stranke, Demokratske srpske stranke i bivšeg odbornika Nove srpske demokratije (Nova) Bobana Vujačića.

Konjević, koji je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), predsjedavo je sjednicom lokalnog parlamenta na kojoj je Mugoša izabran za gradonačelnika.

Kao predsjednik Skupštine glavnog grada trebalo je da potpiše odluku o Mugošinom izboru nakon što aktuelni gradonačelnik dao svečanu izjavu, kako je to predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Međutim, Konjević je dao ostavku na mjesto predsjednika Skupštine, prije neko što je Mugoša dao svečanu izjavu.

Glavni grad: Nije poštovao princip vladavine prava

Gradonačelnik Podgorice izabran je u skladu sa zakonom i nepotpisivanje Odluke ne može dovesti u pitanje ligitimnost izbora, već samo ukazati na to da bivši predsjednik Skupštine, Raško Konjević, nije poštovao princip vladavine prava, saopšteno je iz Glavnog grada.“Bez obzira što bivši predsjednik Skupštine nije potpisao Odluku, izbor gradonačelnika je izvršen u skladu sa zakonom i Statutom i nepotpisivanje Odluke ne može dovesti u pitanje legitimnost izbora, već samo ukazuje na to da bivši predsjednik Skupštine u izvršenju svojih obaveza nije ispoštovao princip vladavine prava”, kaže se u reagovanju Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.Oni su podsjetili da je Mugoša izabran za gradonačelnika na sjednici podgoričkog parlamenta od 19. jula.“To je svojim potpisima potvrdila Komisija za glasanje, pa i sam Konjević, koji je predsjedavao Komisijom. O navedenom svjedoči Izvještaj o rezultatima tajnog glasanja za izbor Gradonačelnika Glavnog grada- Podgorice, sa potpisima svih članova Komisije”, navodi se u saopštenju.Sekretar Skupštine je, kako se dodaje, nakon održane sjednice, u izvršenju poslova iz svoje nadležnosti, uputio Konjeviću Odluku o izboru gradonačelnika Glavnog grada, koja je sačinjena na osnovu izbornog rezultata, “koji je Konjević potpisao na samoj sjednici Skupštine”.Konjević je, kako je saopšteno, po izjavi dostavljača pošte, nakon upoznavanja sa aktima koji su mu dostavljeni, izjavio da on više nije predsjednik Skupštine i da neće da potpiše Odluku.“Istog dana pošiljka je preko prijemne kancelarije Skupštine Crne Gore, dostavljena Konjeviću na potpis, ali je on preko zaposlenog u Službi Skupštine Crne Gore, vratio na arhivu Glavnog grada, sa porukom da se ista vraća pomoćniku sekretara Skupštine Glavnog grada, bez ikakvog pisanog obrazloženja”, saopšteno je iz Glavnog grada.Skupština Glavnog grada je, na sjednici od 8. septembra, usvojila Zapisnik sa sjednice održane 19. jula, na kojoj je izabran gradonačelnik. “Čime su se stekli uslovi za objavljivanje Odluke o izboru Mugoše za Gradonačelnika Glavnog grada-Podgorice i bez njenog potpisivanja od strane bivšeg predsjednika Skupštine

Bonus video: