Premijer odbija nove ucjene opozicije

To bi pretvorilo opoziciju u faktor kojem nije stalo da Crna Gora nastavi evropske integracije već da je vrati šest godina unazad, smatra Lukšić
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Facebook
Lukšić, Foto: Facebook
Ažurirano: 25.09.2011. 11:57h

Nova uslovljavanja dijela opozicije u predstojećim pregovorima o promjeni Ustava, kao što je bio slučaj sa izbornim zakonodavstvom, za premijera Igora Lukšića su neprihvatljiva jer smatra da će takvo eventualno ponašanje potpuno ogoliliti poziciju njenih predstavnika.

"To bi pretvorilo opoziciju u faktor kojem nije stalo da Crna Gora nastavi evropske integracije već da je vrati šest godina unazad, u predrefendumsko stanje, što je potpuno neprihvatljivo", rekao je u Lukšić u intervjuu agenciji MINA i dodao da nije siguran da cjelokupna opozicija razmišlja na taj način.

Za njega je sve ostalo stvar političko-partijskih programa koji, kako je ocijenio, objektivno nemaju legitimitet.

Opozicioni predstavnici najavili su da će njihov uslov za obezbjeđivanje dvotrećinske većine u Skupštini za promjenu Ustava biti uvođenje trobojke kao jedne od državnih zastava, kao i potpuna ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika u najvišem pravnom aktu.

Premijer podsjeća da Crna Gora ima svoje državne simbole definisane ustavom i zakonom i da je obaveza svih da ih poštuju u potpunosti, čime se obezbjeđuje odnos prema državi i njenim institucijama kakav zaslužuje.

Za njega je sve ostalo stvar političko-partijskih programa koji, kako je ocijenio, objektivno nemaju legitimitet.

Nužno je objediniti pravoslavne vjernike

Prema njegovom mišljenju, u Crnoj Gori smo se u prethodnih nekoliko mjeseci iscrpljivali temama koje su od interesa za relativno mali broj građana, a siguran je da 80,90 odsto njih kao svoj prioritet ima životni standard, zaposlenje i kućni budžet. Zbog toga misli da su to teme kojima se što prije Crna Gora mora vratiti.

Lukšić ne zna koliko je realno da se pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, s obzirom na netrpeljivosti, objedine, ali je siguran da je to nužno.

"To su neke teme za koje godina, dvije, deset, 20 su izuzetno kratak vremenski period. Za rješenje nekih sličnih pitanja trebaju stotine godina i tu ne želim da gajim neka velika očekivanja", dodao je on, uz ocjenu da je za crnogorsko društvo nužno da se dođe do rješenja koje će objediniti pravoslavne vjernike.

Lukšić ne zna koliko je realno da se pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, s obzirom na netrpeljivosti, objedine, ali je siguran da je to nužno.

On nije razgovarao ni sa kim o eventualnom obezbjeđivanju autonomije za Mitropoliju crnogorsko-primorsku u Crnoj Gori, kako se spekulisalo u medijima.

"Ne bih se zalagao da Mitropolija crnogorsko-primorska kao samo jedan segment pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja pripada beogradskoj Patrijaršiji dobije neku vrstu autonomije sama po sebi", kazao je Lukšić i dodao da se vlast ne treba baviti unutrašnom organizacijom crkve.

Za Lukšića je sporan i sam naziv Mitropolije, s obzirom da asocira teritorijalno Crnu Goru u njenim prvobitnim granicama sa četiri nahije i izdvojenim primorjem, što je konfrontacija sa kategorijama crnogorske nacije i jezika.

Bonus video: