Vehabijama se u Crnoj Gori ne zna broja

Prema riječima bivšeg ambasadora, nekoliko pojedinaca “sa kojima smo kontaktirali, lično poznaju nekog vehabiju”
192 pregleda 0 komentar(a)
Mur, Fejzić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mur, Fejzić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.09.2011. 08:23h

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Roderik Mur u depeši Vašingtonu nije uspio da obavijesti nadređene o preciznom broju islamskih ekstremista, vehabija u Crnoj Gori, jer je od različitih izvora sa kojima je osoblje ambasade imalo sastanke dobijao različite odgovore.

On u depeši, koju je objavio Vikiliks (WikiLeaks), poslatoj 10. jula pod nazivom “Radikalni islam u Crnoj Gori” ističe da crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) tvrdi da je registrovala nešto više od 100 islamskih ekstremista, te da muslimanski kontakti ambasade smatraju da ih ima između 100 i 200, a reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kaže “da se broj kreće od 150 do 200, a ponekad i više”.

Mur još upozorava da novinari, sa kojima su zaposleni u ambasadi razgovarali, imaju drugačije procjene, pa tvrde da je u Plavu oko 300 vehabija, 200 u Rožajama, 50 u Bijelom Polju i mali broj u Beranama, Ulcinju i drugim opštinama, uključujući i Podgoricu.

"Svi sagovornici se slažu sa tim da je među Albancima malo vehabija", kaže Mur.

"Svi sagovornici se slažu sa tim da je među Albancima malo vehabija", kaže Mur

Prema njegovim riječima, nekoliko pojedinaca “sa kojima smo kontaktirali, lično poznaju nekog vehabiju”.

"Jedan od predstavnika NVO kaže da je njegov bliski rođak, koji živi u Rožajama, postao vehabija 2003. ili 2004. godine. To je bilo iznenađenje za porodicu, jer mladić nije studirao izvan granica Crne Gore, a prethodno nije bio religiozan. Lider Demokratske unije Muslimana Rifat Vesković kazao nam je da je oko 30 ljudi iz Bijelog Polja postalo dio vehabijskog pokreta", pojašnjava Mur.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: