Komersant: Đukanović za evroatlantske integracije ali i normalizaciju odnosa sa Rusijom

List piše da je tokom cijele predizborne kampanje Đukanović predstavljao izbore kao ponavljanje crnogorskog referenduma o nezavisnosti i glasanje za EU i NATO
16 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Reuters
Milo Đukanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.04.2018. 07:52h

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se zalaže za nastavak evroatlanstkog puta, ali je poslije pobjede na izborima izrazio spremnost da normalizuje odnose sa Rusijom, piše današnji moskovski dnevnik Komersant.

List piše da je tokom cijele predizborne kampanje Đukanović predstavljao izbore kao ponavljanje crnogorskog referenduma o nezavisnosti i glasanje za EU i NATO.

"Takvo upoređivanje bilo je u mnogome opravdano: većina Đukanovićevih suparnika nije skrivala da će u slučaju pobjede revidirati ključne spoljnopolitičke odluke vlasti, uključujući i ulazak u NATO i priključivanje antiruskim sankcijama, a neki kandidati su čak obećavali preispitivanje rezultata referenduma od 2006. godine", piše Komersant.

List navodi da je budući predsjednik zato svoju uvjerenu pobjedu ocijenio kao očiglednu potvrdu većine stanovništva politiike o ulasku u NATO i integraciju u EU.

Dnevnik dodaje da je pored 54 odsto onih koji su glasali za Đukanovića, za politiku ulaska u NATO i EU glasalo i osam odsto onih koji su dali svoj glas Draginji Vuksanović, kandidatu Socijaldemokratske partije koja je prošle godine podržala ulazak Crne Gore u NATO.

List piše da je predizborna obećanja o normalizaciji odnosa sa Rusijom Đukanović potvrdio praktično odmah poslije pobjede na izborima.

Krajem prošle nedjelje on je objavio da je Crna Gora spremna na normalizaciju odnosa sa Rusijom i da će na mjestu predsjednika tome doprinijeti, podsjeća dnevnik.

Da je Moskva takođe zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Podgoricom, kao potvrda može da posluži čestitka koju je Vladimir Putin uputio Đukanoviću dva dana poslije izbora, navodi Komersant.

Bonus video: