Lukšić sa Vestervelom o postignutom od avgusta

Vestervele je posjetio Crnu Goru početkom avgusta, kada je ocijenio da je na početku dalekog puta ispunjavanja brojnih kriterijuma EU
0 komentar(a)
gvido vestervele. igor luksic, Foto: Savo Prelević
gvido vestervele. igor luksic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.09.2011. 10:10h

Crna Gora je ostvarila veliki napredak u ispunjavanju obaveza u oblastima korupcije i kriminala na svom evropskom putu nakon posjete ministra vanjskih poslova Njemačke, Gvida Vestervelea, o čemu će ga danas obavijestiti premijer Igor Lukšić, javlja MINA.

Oni će dan kasnije nego što je bilo najavljeno, u Njujorku razgovarati na marginama Generalne debate 66. zasjedanja Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj će govoriti i Lukšić.

Odgovarajući na pitanje novinara koje će rezultate predstaviti Vesterveleu, Lukšić je kazao da će potvrditi vrlo kredibilne napore koje je Crna Gora uložila u tim oblastima.

On je, upitan da li u tim rezultatima ima krupnih riba, rekao da je za njega svaki kriminalac teška riba.

Lukšić je u petak razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Italije Frankom Fratinijem i zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Vilijamom Barnsom

"Zahvaljujući, između ostalog, unaprijeđenom regionalnom dijalogu i razmjeni informacija u posljednje vrijeme je došlo do pokretanja nekoliko akcija sukobljavanja sa organizovanim kriminalom, koje su u različitim fazama tužilačko-sudskog djelovanja", rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde je pripremilo poseban dokument o rezultatima u oblasti korupcije i kriminala, a najavio je da će oni biti predstavljeni i na posebnim konferencijama.

Vestervele je posjetio Crnu Goru početkom avgusta, kada je ocijenio da je na početku dalekog puta ispunjavanja brojnih kriterijuma EU.

Intenzivirani ekonomski odnosi

Lukšić je u petak razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Italije Frankom Fratinijem i zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Vilijamom Barnsom.

Lukšić i Fratini su zaključili da su dvije zemlje u prethodnom periodu intenzivirale ekonomske odnose, i da je to u potpunosti na liniji težnje Evropske unije da se osnaži saradnja njenih članica i država Balkana.

Lukšić je u srijedu veče prisustvovao i prijemu koji je za svjetske lidere organizovao američki predsjednik Barak Obama

Razgovarali su i o bezbjednosnoj perspektivi Crne Gore, a premijer je, kako je naveo, ukazao Fratiniju na punu posvećenost države reformama bezbjedosnog sistema u cilju stvaranja uslova za dobijanje pozivinice za članstvo u NATO.

Lukšić je ponudio i pomoć Crne Gore u rješavanju problematike šireg regiona, jer vjeruje da, ukoliko za tim bude prilike, može pomoći procesima tranzicije u Libiji s obzirom na iskustvo koje civilni sektor ima u izgradnji demokratskih institucija.

O sličnim temama je razgovarao sa Barnsom, kao i o njegovoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama u oktobru, na poziv potpredsjednika Džoa Bajdena.

Lukšić je u srijedu veče prisustvovao i prijemu koji je za svjetske lidere organizovao američki predsjednik Barak Obama, koji mu je rekao da je zadovoljan što u međunarodnoj zajednici među partnerskim zemljama postoje mladi premijeri.

On je u razgovoru sa Obamom istakao važnost inicijative otvorenih vlada i da mu imponuje da Crna Gora učestvuje u jednom takvom projektu koji je potpuno kompatibilan sa onim što crnogorska izvršna vlast već radi.

Lukšić će na kraju posjete Njujorku razgovarati i sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki Munom.

Bonus video: