Podršku reformama pravosuđa nećemo uslovljavati simbolima

“Svima nama u opoziciji bi cilj trebalo da bude isti, a to je promjena vlasti", rekao je Damjanović
0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.09.2011. 21:54h

Socijalistička narodna partija (SNP) je otvorena za saradnju sa ostatkom opozicije, ali se prije toga mora vratiti međusobno povjerenje, ocijenio je predsjednik poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović.

“Svima nama u opoziciji bi cilj trebalo da bude isti, a to je promjena vlasti. Sa druge strane od naših kolega iz ostatka opozicije očekujemo politički doprinos u pravcu izgradnje korektnih odnosa u opoziciji i vraćanja međusobnog povjerenja, koje je po mom mišljenju, neprimjerenim izjavama i djelima na račun SNP-a od strane pojedinaca iz nekih opozicionih partija, značajno narušeno”, kazao je Damjanović u razgovoru za “Vijesti”.

Komentarišući najavu koalicionog saveza PzP-a i Nove srpske demokratije, Damjanović je ocijenio da bi to doprinijelo ukrupnjavanju političke scene u Crnoj Gori. On je upozorio da je politička usitnjenost išla naruku vlasti.

"Trenutno su u skupštinskoj proceduri dvije inicijative za izmjenu Ustava i obje su na neki način plod naše političke akcije"

“Za političku stabilnost, kao i za promjenu vlasti, najbolje političko rješenjel tzv. bipolarni model, sa dvije jake partije koje kroz konkurenciju političkih ideja na jednoj, i eliminaciju političkih ucjena manjih subjekata na drugoj strani, produkuju neophodnu političku stabilnost kao uslov razvoja društva.

U tom smislu politička scena Crne Gore se polako, ali sigurno raščišćava, a u tom procesu SNP je danas jedan stabilan politički stub takvog bipolarnog sistema”.

Nakon usvajanja izbornog zakona, čule su se najave da bi uvođenje trobojke kao nacionalnog simbola mogao biti uslov za podršku izmjenama Ustava. Kakav je Vaš stav u vezi s tim pitanjem?

"Trenutno su u skupštinskoj proceduri dvije inicijative za izmjenu Ustava i obje su na neki način plod naše političke akcije. Prva inicijativa za ustavne promjene u oblasti pravosuđa je došla formalno od strane Vlade tek nakon što je SNP javno dala rok Vladi za podnošenje Predloga jer smo u suprotnom mi bili spremni da to uradimo umjesto Vlade.

"Kada se definišu promjene Ustava u oblasti pravosuđa, očekujemo odgovoran odnos i naših kolega iz vlasti"

I drugu inicijativu je pokrenula SNP, a podržale je kolege iz opozicije i tiče se, između ostalog, i pojedinih identitetskih rješenja, odnosno potrebe da se Ustav usaglasi sa političkom realnošću u Crnoj Gori nakon posljednjeg popisa. To su dvije odvojene inicijative i SNP će ih, uz dogovor o konačnim rješenjima, podržati.

Kada se definišu promjene Ustava u oblasti pravosuđa, očekujemo odgovoran odnos i naših kolega iz vlasti u odnosu na opozicionu inicijativu i podršku rješenjima koja idu u pravcu nacionalnog jedinstva i prevazilaženja podjela."

Mislite li pričom o nacionalnim simbolima da relativizujete razlog promjena Ustava i u drugi plan gurate pravu suštinu - depolitizaciju pravosuđa? Koliko na taj način idete naruku vlasti?

"Ne postoji priča o nacionalnim simbolima, već formalna inicijativa da se dođe do optimalnog ustavnog rješenja koje će i u dijelu nacionalnih simbola dovesti do nacionalne sloge. Sa druge strane novim ustavnim rješenjima kreiramo ambijent za pravosudni sistem koji će stati na put organizovanom kriminalu i korupciji.

Nema međusobnog uslovljavanja ovih inicijativa i smatram da se sa podrškom tim inicijativama ide naruku svim građanima."

Smatrate li da je Crna Gora ispunila uslov EK koji se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije? Kako gledate na primjedbe da nije bilo dovoljnog hapšenja krupnih riba?

"Kakva god bude ocjena EK oko ispunjavanja uslova, nijedna od obaveza Vlade nije suštinski ispunjena, a naročito dio obaveza koji se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Smatram da do sada uopšte nije bilo hapšenja, kako vi kažete “krupnih riba”, iako to nije jedini reper koji determiniše napore države da izađe na kraj sa tom pošasti.

Nezavisno od stava naših evropskih partnera mislim da nema suštinskog obračuna sa kriminalom i korupcijom bez krupnih političkih promjena u Crnoj Gori i bez jasnog političkog konsenzusa o potrebi snažnog obračuna sa kriminalcima.

U prilog ovoj tezi svjedoče i događanja u državama regiona koje su upravo zbog smjenljivost vlasti u vezi s tim pitanjem daleko odmakle u odnosu na Crnu Goru."

Iako je u ranijim kampanjama bilo pomaka SNP-a ka građanskoj profilaciji, u pregovorima oko jezika stranka se ponovo vratila na politiku zaštite srpskih interesa. Zbog čega se svjesno odričete velikog dijela građanski orijentisanih glasača koji ne podržavaju vlast?

"Žao mi je što iz vašeg pitanja proizilazi teza da se ne može istovremeno biti i nacionalno odgovoran i građanski profilisan. Mislim da griješite i to iz najmanje tri razloga. Prvo, SNP kao građanska partija u pregovorima oko jezika nije štitila, kako kažete “srpske interese”, već se borila za ravnopravnost jezika kojim govori najveći broj naših građana.

Meni kao nekom ko potiče iz stare Crne Gore i govori srpskim jezikom ne može biti oduzeto pravo da upravo srpski jezik doživljavam kao ključni segment crnogorske tradicije

Na taj način smo se u stvari borili za ključni nacionalni interes Crne Gore, a to je uklanjanje diskriminacije i vještačkih podjela.

Saglasićete se i da je popis pokazao da u Crnoj Gori srpskim jezikom, osim Srba, govori i svaki treći građanin koji se izjašnjava kao Crnogorac čime se štite mnogo širi interesi od ovih na koje u pitanju aludirate.

Pri tom je nesporno da i najveći broj građana koji govore crnogorskim jezikom prihvataju činjenicu da se radi o jednom istom jeziku koji neko zove po imenu države.

Meni kao nekom ko potiče iz stare Crne Gore i govori srpskim jezikom ne može biti oduzeto pravo da upravo srpski jezik doživljavam kao ključni segment crnogorske tradicije. Osim toga, upravo ogromna većina građanski orijentisanih glasača koji ne podržavaju vlast istovremeno se bori protiv opstajanja podjela i nacionalnih trvenja."

Predsjednik SNP-a je izjavljivao da će stranka procjenjivati kvalitet predloga, a ne one koji ih predlažu. Znači li to da je SNP spremna da u određenoj mjeri sarađuje sa vladajućom koalicijom?

"To što je predsjednik izjavljivao uveliko se i realizuje u praksi. SNP podržava svaki dobar zakonski projekat i političku ideju ma od koga dolazila, aktivno učestvuje kroz amandmane u njihovom konačnom definisanju, a činjenica je da i vladajuća koalicija sve više prihvata rješenja koja SNP nudi.

Isto tako, nikada nećemo podržavati loša rješenja iz puke stranačke solidarnosti ko god ih predlagao. Kada se radi o rješenjima koja su u korist najšire društvene zajednice treba sarađivati kako bi bila optimalna, ali i jasno istaći političke razlike kada za to ima potrebe. To nedvosmisleno i činimo."

Kako gledate na tvrdnje da jedan dio rukovodstva želi da približi stranku DPS-a i jednog dana postane dio vlasti?

"SNP želi da politički pobijedi DPS da bi se promijenila vlast. Svima je jasno da je SNP jedini ozbiljan protivnik DPS-u od svog osnivanja i da smo jedini koji se možemo politički suprotstaviti vladajućoj partiji.

"Uvjereni smo da dolazi vrijeme promjena, za koje je partija i kadrovski i idejno osposobljena"

Mi smo partija koja jedina uz DPS ima vlast u lokalnim samoupravama i jedini koji pobjeđuju DPS “jedan na jedan” kao npr. u Plužinama ili Herceg Novom, a u nekim opštinama poput Mojkovca smo čak jedina opozicija DPS-u.

Uvjereni smo da dolazi vrijeme promjena, za koje je partija i kadrovski i idejno osposobljena, a njih očekujemo već na narednim izborima."

Da li je istina da ste Vi jedan od zagovornika takve politike?

"Odgovor sam već dao, sem ako ne smatrate da sam “blizak” vlastima time što u mom poslu kao poslanika Skupštine ne vrijeđam kolege i umjesto na pojedince fokus političke borbe stavljam na rješavanje problema. O tome kakvu politiku zagovaram dozvolite da sud daju politički organi moje partije i birači SNP-a.

Zadovoljstvo mi je da upravo ta politika ima punu podršku partijskih organa jer je u stvari politika realizacije programskih ciljeva partije, odnosno onog Programa na čijem sam kreiranju kao koordinator radne grupe predano radio i koji je dobio jednoglasnu podršku na kongresu SNP-a.

Taj Program predstavlja obavezu za sve članove SNP-a, a njegovom realizacijom će istovremeno doći i do promjene vlasti u Crnoj Gori. To je i jedina istina o jedinoj politici koja se i vodi u SNP-u."

Kako gledate na najavljenu odluku o povećanju plate poslanicima u ovakvoj ekonomskoj situaciji?

"Ja sam svoj stav o povećanju plata jasno i decidno iznio na kolegijumu predsjednika Skupštine, a kolegijum je većinski donio odluku kakvu je donio. Zbog javnosti, a i kredibiliteta Vašeg lista, primoran sam da saopštim da je apsolutna neistina tvrdnja mog kolege Branka Radulovića da je upravo on na kolegijumu bio taj koji je bio protiv povećanja plata poslanicima.

Kažu da je na laž najbolje odgovoriti ćutanjem, pa ipak, čuvajući dignitet svih članova kolegijuma i svoj lično jer sam obećao da neću davati izjave za javnost nakon kolegijuma, pozivam sve članove kolegijuma, a bilo ih je desetak, pa i kolegu Radulovića, da javno kažu ko je jedini na kolegijumu bio protiv povećanja plata.

Istine radi, to svakako nije bio uvaženi kolega Radulović. Koristim ovu priliku da ponovim moj poznati stav, a to je da ja neću koristiti bilo koju razliku u odnosu na dosadašnju zaradu koju primam kao poslanik."

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: