Makar građani bili drvosječe, poslanici im guraju prst u oko

Funkcionerima povećavaju zarade, a najavljuje smanjenje plata svim ostalima koji se finansiraju iz budžeta, kazao je Savović
71 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Savović, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan Savović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.09.2011. 07:39h

Poslanici i Vlada nepristojno guraju prst u oku narodu Crne Gore, makar građani bili drvosječe, kako ih je okarakterisao jedan od njihovih predstavnika u parlamentu, rekao je predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović povodom najave da će i poslanici dobiti povišicu, koju ministri, u iznosu od 900 eura, primaju još od početka godine.

On je za “Vijesti” izjavio da “nije moralno u zemlji, kao što je Crna Gora, tražiti povećanja plata poslanicima i ministrima, kada bi mnogi građani rado radili samo za njihove mjesečne beneficije, koje primaju mimo plate”.

“Javna tajna je da elita na vlasti kupuje na račun besplatnih trgovinskih kartica, koristi službena vozila i plaća račune za gorivo, zapošljava rodbinu, rješava stambena pitanja”

“U državi, u kojoj su na vlasti dvije socijalističke partije, i još treća u opoziciji, postoji sistem vlasti prekopiran od drugih, starijih sistema vlasti. Nijesu naši socijalisti izmislili “surfovanje” na indentitetskim pitanjima i podjelama kako bi što lagodnije vladali. Nije naša opozicija izmislila debelu ladovinu poslaničkih klupa čekajući poslaničke penzije. Gospodo, to je viđeno već mnogo puta kod drugih, a i vi ste to već dugo vremena radili”, ističe Savović.

On napominje da je “javna tajna kako elita na vlasti kupuje na račun besplatnih trgovinskih kartica, koristi službena vozila i plaća račune za gorivo, zapošljava rodbinu, rješava stambena pitanja”: “Sve to uspijevaju u zamjenu za priče o državnim simbolima, jeziku i crkvi koju prodaju narodu. Nema te zastave i jezika koji govori jezikom siromaštva”.

On ocjenjuje da je strah građana za svoju egzistenciju bio do sada “katalizator vladanja vlasti na ovaj način”.

“Da li će tako biti i naredne jeseni, vidjećemo. Jedno je pak sigurno. Svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Da li realno možemo savladati sopstveni strah i iskontrolisati ovakvu vlast, zavisi samo od nas. Izbora imamo”, naglasio je Savović.

Primaju duplo više od profesora

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković kazao je da je “dužnost javnih funkcionera da vode državu i stvore prosperitet svim građanima, a zarada se, kako je dodao, povećava kada se to zasluži”.

“Ako poslanici ili ministri smatraju da je njihov standard toliko ugrožen da sebi daju dodatne bonuse,na ionako visoke zarade, šta onda da kažemo za ljude koji primaju platu 300 do 400 eura ili je uopšte ne primaju. Koliko vidimo, nama samo uzimaju od zarade, dok na drugoj strani sebi povećavaju. To je neodrživo i nekorektno”, rekao je Keković agenciji Mina.

Bonus video: