Bošnjačka stranka: Crna Gora bi morala da glasa za Palestinu

Pravo palestinskog naroda na formiranje vlastite države ne smije biti dovedeno u pitanje, poručuju iz BS
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Rojters
Palestina, Foto: Rojters
Ažurirano: 22.09.2011. 12:33h

Bošnjačka stranka (BS) je nezadovoljna što će Crna Gora biti uzdržana kada se na Generalnoj skupštini UN bude glasalo za punopravno članstvo Palestine.

"Razumijemo potrebu da Crna Gora ima oprezan pristup prema osjetiljivim geopolitičkim pitanjima, ali nikako ne možemo razumjeti ili opravdati uzdržanost na Generalnoj skupštini, čime direktno doprinosi sputavanju Palestine da dođe do svog legitimnog istorijskog prava- sopstvene države", navodi se u saopštenju BS.

Iz te stranke su poručili da pravo palestinskog naroda na formiranje vlastite države ne smije biti dovedeno u pitanje, "jer se radi o pravednom rješenju višedecenijske nepravde".

"Stav Crne Gore ne smije biti suzdržan prema ovom važnom pitanju, već upravo treba da insistira na pravednom rješenju"

Šef misije Crne Gore u UN Milorad Šćepanović je iznio stav „ da u ravni principa i legitmnosti priznaje pravo Palestine na državu “, podsjećaju iz BS.

"Upravo to je dovoljan argument da Crna Gora ne bude suzdržana, već da svojim glasom podrži punopravno članstvo Palestine u ovoj medjunarodnoj organizaciji".

Razlog više za svoj stav, u BS-u vide u prošlosti Crne Gore koja bi "veoma dobro trebala da razumije potrebu palestinskog naroda za povratkom i reafrimacijom državne nezavisnosti, koja im je nepravedno oduzeta voljom moćnih i jakih političkih faktora".

"Zato stav Crne Gore ne smije biti suzdržan prema ovom važnom pitanju, već upravo treba da insistira na pravednom rješenju priznavanja palestinske države, a da se u daljim pregovorima traga za održivim rješenjima oko statusa pojedinih teritorija i karaktera odnosa izraelske države i Palestine, u cilju postizanja trajnog mira na Bliskom Istoku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: