Plate poslanika biće povećane najviše za 970 eura, službenika za 40 odsto

Varijabilne povišice slijediće one koji budu radili prekovremeno ili se budu posebno isticali,
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2011. 14:40h

Plate poslanika biće povećane najviše za 970 eura, dok će zaposlenima u skupštini zarade biti veće za 40 odsto, odlučio je Administrativni odbor.

Odlukom o utvrđivanju posebne naknade poslanicima predviđeno je da zarade parlamentaraca budu povećane za jednu do dvije prosječne plate, pod uslovom da bude realizovan plan rada Skupštine i ostvari napredak u jačanju zakonodavne i kontrolne uloge parlamenta.

Odluku o tome da li će plata poslanika biti veća za 485 ili za 970 eura, kako je predviđeno odlukom, odlučivaće Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Odbor Radivoje Lala Nikčević kazao je da su poslanici htjeli da usaglase primanja sa ostalim granama vlasti, podejsećajući na bonuse od 900 eura koje dobijaju ministri. Za razliku od Vlada u kojoj je, kako je rekao, traženo da ministarski bonusi budu tri prosječne plate poslanici su bili skromniji.

"Neće biti 900 eura, kako je to pisano po medijima, jer naš dogovor je da to bude duplo manje. Da li će Kolegijum odraditi to ili ne, vidjećemo, mi dajemo potencijalnu odluku", pojasnio je Nikčević.

Da novinarima bude lakše povećanje jedna prosječna plata

"Proces koji sada nailazi traži posvećenost svih poslanika, ovo je jedna od anti-koruptivnih odluka", rekao je Nikčević

"Da vama novinarima bude lakše povećanje će iznositi jednu prosječnu zaradu".

Dok niko od poslanika nije htio da komentariše odluku o povišicama, Nikčević je pojasnio da odluka o povišicama nije stalna katergorija, jer će se svakih šest mjeseci ponovo procjenjivati na Kolegijumu. On je upozorio da su primanja poslanika, kada se sve sabere, i dalje manja od ministarskih.

"Proces koji sada nailazi traži posvećenost svih poslanika, ovo je jedna od anti-koruptivnih odluka. Osim toga nigdje u svijetu ne postoji takav nedostatak prostora i tehničkih uslova kao u crnogorskom parlamentu", rekao je on.

Jednoglasno o povećanju zarada službenika

Poslanici su jednoglasno podržali i odluku o povećanju zarada službenika u skupštini, kojom je predviđeno da se plate zaposlenima u parlamentu povećaju za najmanje 40 odsto, dok je generalnom sekretaru ostavljena mogućnost da kroz varijabilni dio nekima poveća plate i do 80 odsto.

Varijabilne povišice slijediće one koji budu radili prekovremeno ili se budu posebno isticali, a generalni sekretar će svaka tri mjeseca morati poslanicima da dostavi spisak službenika I razloge zbog kojih im je dao povišice.

Predsjednik sindikalne organizacije Skupštine Crne Gore Momir Joksimović pozdravio je odluku o povećanjima plata službeniicima. On je pojasnio da će povišice u praksi biti od 80 do 160 eura. "To nije bog zna kakva suma, ali je za zaposlene u parlamentu značajno"

"To nije bog zna kakva suma, ali je za zaposlene u parlamentu značajno povećanje. Prihvatićemo ga i nastojati da u daljim aktivnostima tražimo poboljšanje našeg statusa", rekao je on.

Kaluđerović: Plate ispod značaja poslova koji obavljaju

Poslanici su pojasnili da nijesu mogli ispoštovati zahtjeve zaposlenih za povećanje plata od 100 odsto, navodeći da je ponuđeno rješenje bilo jedino moguće uslede zakonske ograničenosti.

"Ovo je svojevrsna borba za dio autonomije koji po prirodi stvari treba da pripada parlamentu Crne Gore, pa u okviru njega i njegovoj Službi", smatra Kaluđerović

Velizar Kaluđerović iz SNP-a je rekao da mu je nelagodno što je odluka donešena "pod pritiskom", budući da su zarade zaposlenih u Službi Skupštine daleko ispod značaja poslova koji obavljaju.

"Ovo je svojevrsna borba za dio autonomije koji po prirodi stvari treba da pripada parlamentu Crne Gore, pa u okviru njega i njegovoj Službi", smatra Kaluđerović.

Galerija

Bonus video: