Premijer Lukšić u Njujorku, među liderima 46 zemalja

Sastanku u njujorškom hotelu Valdorf Astorija prisustvovali su lideri 46 zemalja svijeta, čije su vlade posvećene principima univerzalne deklaracije o ljudskim pravima
0 komentar(a)
Lukšić 7 samit, Foto: Gov.me
Lukšić 7 samit, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.09.2011. 11:38h

Premijer Igor Lukšić, koji predvodi delegaciju Vlade Crne Gore na 66. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovao je u utorak na inauguralnom sastanku multilateralne inicijative, „Partnerstvo otvorenih vlada” čiji je domaćin bio predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama i predsjednica Brazila Dilma Rusef.

Sastanku u njujorškom hotelu Valdorf Astorija prisustvovali su lideri 46 zemalja svijeta, čije su vlade posvećene principima univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, konvencije UN-a u borbi protiv korupcije i drugim instrumentima posvećenim snaženju ljudskih prava.

Lukšić je sa Al-Naserom, koji je pozdravio rezultate koje Crna Gora postiže, razmijenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima i izazovima, posebno vezano za globalnu ekonomsku krizu.

Lukšić, koji boravi u petodnevnoj posjeti SAD, sastao se sa predsjednikom ovogodišnjeg zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, Nasirom Abdulazizom al-Naserom i upoznao ga sa dostignućima Crne Gore na planu evropskih i evroatlantskih integracija i reformama koje ona sprovodi.

Lukšić je sa Al-Naserom, koji je pozdravio rezultate koje Crna Gora postiže, razmijenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima i izazovima, posebno vezano za globalnu ekonomsku krizu.

Šef Vlade je u utorak predao instrument ratifikacije za Međunarodnu konvenciju o zaštiti svih lica od prisilnog nestanka, koja je ustanovljena 2006. godine. Crna Gora je među prvima potpisala taj dokument. Postoji oko 119 nestalih lica koja su vezana za Crnu Goru.

Događaji na Ist Riveru su se poklopili sa Klintonovom globalnom inicijativom, godišnjim filantropskim samitom bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona, kojem prisustvuju državnici, poslovni lideri, poznate ličnosti i šefovi neprofitnih organizacija.

Visoke mjere obezbjeđenja, policija i tajna služba

Na ulicama Njujorka bile su primjetne izuzetne mjere obezbjeđenja. Njujorška policija je u saradnji sa tajnom službom i Stejt departmentom zadužena za obezbjeđenje 130 šefova država i koordinaciju 220 povorki automobila.

Inače jake mjere bezbjednosti tokom zasjedanja Generalne skupštine UN, ove godine su dodatno pooštrene nakon što su obavještajne službe SAD dobile vjerodostojnu informaciju o prijetnjama terorističkim napadom na godišnjicu udara Al Kaide 11. Septembra.

Hoteli u centru grada su pojačali obezbjeđenje uglednih gostiju, uključujući postavljanje betonskih barijera na trotoarima i ulicama.

Hoteli u centru grada su pojačali obezbjeđenje uglednih gostiju, uključujući postavljanje betonskih barijera na trotoarima i ulicama.

Cilj inicijative je razmatranje globalnih izazova, ekonomskog napretka, smanjenja nezaposlenosti, povećanja broja radnih mjesta, obrazovanja, energije i očuvanja životne sredine.

Predsjednik Klinton fondacije je u maju u Budvi učestvovao na inauguralnoj konferenciji za jačanje društva Jugoistočne Evrope.

Ovogodišnjem zasjedanju CGI prisustvuju i predsjednik SAD-a, predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, bivši premijer Velike Britanije Toni Bler kao i predsjednici država i vlada zemalja iz cijelog svijeta.

Lukšić se u srijedu sastao sa administratorkom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Heken Klark. On je marginama zasjedanja Generalne skupštine imao niz bilateralnih susreta, između ostalog sa predsjednikom Kipra Demetrisom Kristofiasom. Nakon što je prisustvovao ručku šefa UN Ban Ki-muna, Lukšić se u srijedu sastao sa kolegama iz Turske i Albanije, Redžepom Tajipom Erdoganom i Saljijem Berišom.

U Njujork je doputovao i ministar vanjskih poslova Milan Roćen, koji je u srijedu potpisao protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Gvajanom i Indonezijom.

Za četvrtak je planiran Samit lidera Balkana, na kojem bi Lukšić trebalo da govori na temu ekonomske saradnje u regionu. Lukšić će u subotu održati govor u okviru generalne debate 66. zasjedanja GSUN.

To je prilika za najviše predstavnike država da iznesu svoje poglede na međunarodnu situaciju i na ono što smatraju da je značajno za njihovu zemlju.

Crna Gora je postala 192. članica svjetske organizacije 28. juna 2006. Južni Sudan je 193. država članica UN od 14. jula ove godine, manje od nedjelju dana od zvaničnog proglašenja nezavisnosti.

Bonus video: