Skupštinski službenici ostaju pri svome: Povišica od 100 odsto ili radikalizacija štrajka

Zbog štrajka službenika odložen je početak današnje sjednice skupštine
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 11:36h

Rukovodstvo Sindikalne organizacije Skupštine Crne Gore najavilo je radikalizaciju protesta zaposlenih u parlamentu, ukoliko im plate ne budu povećane za 100 odsto.

Oko trideset službenika okupilo se danas u holu parlamenta, kako bi ukazalo na loš materijalni položaj skupštinske administracije. Zbog jednočasovnog štrajka odložen je i početak današnje sjednice skupštine, na kojoj će se raspravljati o o izmjenama zakona o visokom obrazovanju.

"Ostajemo pri zahtjevima za povećanje zarada zaposlenih od 200 do 400 eura, a to je na žalost tih 100 odsto naših zarada, i to ne na teret novih, već racionalizacijom potrošnje postojećih sredstava”, kazala je Mirjana Marković iz Skupštinskog sindikata.

Ona je upozorila da je u prethodne dvije godine, od kako je Damir Davidović na mjestu generalnog sekretara, plate zaposlenih smanjene za 40 odsto. Predstavnici sindikata su poručili da neće prihvatiti Predlog odluke o drugim naknadama za zaposlene u skupštinskoj službama. Prema toj Odluci, pravo na naknadu za pripravnost pripada savjetnicima predsjednika i potpredsjednika Skupštine, šefovima organizacionih jedinica, sekretarima i saradnicima u radnim tijelima kao i drugim zaposlenim za koje generalni sekretar procijeni da je potrebno odrediti pripravnost.

"Ostajemo pri zahtjevima za povećanje zarada zaposlenih od 200 do 400 eura, a to je na žalost tih 100 odsto naših zarada

“Očekujemo da se na sjutrašnjoj sjednici Administrativnog odbora odloži rasprava o prijedlogu odluke. Ukoliko nam ne bude udovoljeno, odlučićemo kako ćemo dalje. Najvjerovatnije ćemo radikalizovati proteste”, kazao je predsjednik sindikata Momčilo Joksimović.

Podržali ih poslanici PzP-a i Nimanbegu iz Force

Iako su svi poslanički klubovi upoznati sa štrajkom, proteste zaposlenih podržali su samo poslanici Pokreta za promjene (PzP) i poslanik Force Genci Nimanbegu.

Predsjednik PzP Nebojša Medojević kazao je da je pozicija crnogorskog parlamenta veoma loša, i da poslanici nemaju uslove za rad.

Medojević je kazao da je pozicija crnogorskog parlamenta veoma loša, i da poslanici nemaju uslove za rad

On je kazao da polsnički klubovi kubure sa nedostatkom prostora za rad.

“Svaki savjetnik predsjednika Skupštine pojedinačno ima veći radni prostor, od klubova poslanika. Zato svi zajedno treba da se izborima za bolje uslove za rad”.

Medojević optužio Krivokapića za loš položaj Skupštine

On je predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića optužio za loš položaj Skupštine, navodeći da parlamant u ovim uslovima neće moći da ispuni evropske obaveze.

Medojević je ocjenio da je osim niskih zarada u skupštini, poseban problem zapošljavanje službenika po partijskom ključu.

“Treba da vidimo koliko je ovdje zaposlenih dovedeno za ručicu, kao partijski ljudi, a koliko je prošlo na konkursu… U parlamentu ne smije da bude diskriminacije između službenika koji rade u salonima sa namještajem u duborezu, i onih koji rade po mutvacima i ćoškovima”, poručio je Medojević.

Štrajkače podržao i MANS

Osim poslanika PzP-a i Force, štarjkače je podržala i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), poručujući da službenici moraju biti adekvatno plaćeni za važan posao koji rade.

Poseban problem zapošljavanje službenika po partijskom ključu

U pismu koje je štrajkačima poslao Vuk Maraš iz MANS-a, navodi se da je stručna služba ispunila većinu obaveza parlamenta iz akcionog plana za ispunjavanje uslova EK.

“Očigledno da, po mišljenju rukovodstva, to nije dovoljno kako bi se bijedne plate zaposlenih u skupštini povećale. S druge strane rukovodstvo parlamenta je nakon tri godine uspjelo da ispuni svoju obavezu I usvoji izborni zakon, nakon čega je momentalno zatraženo povećanje plate za poslenike od 900 eura”, upozorio je Maraš.

Galerija

Bonus video: