Danilović: Ako treba, Brisel ćemo moliti za datum

Predsjednik Odbora Miodrag Vuković (DPS) kazao je da mu je jedan od članova rekao da neće prisustvovati sjednici jer je morao da cijepa drva
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2011. 07:41h

Državna sekretarka Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Slavica Milačić ocijenila je da niko ne bi trebalo da spekuliše o mišljenju Evropske komisije o napretku Crne Gore, ali da na bazi svega što je do sada učinjeno postoji osnov za optimizam.

Ona je na Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije istakla da treba imati u vidu činjenicu da se najveći broj mjera odnosio na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim standardima. "Saglasna sam sa komentarima u javnosti da zakoni ništa ne znače ako se ne sprovode", rekla je Milačić, navodeći da se usvajanjem zakona ne završava sav posao.

Govoreći o spora Crne Gore sa Ukrajinom oko članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) ona je istakla da su se "stvari konačno pokrenule sa mrtve tačke", te da bi do kraja godine trebalo da bude postignut sporazum sa Ukrajinom. Napominjući da bi poslanicima trebalo obezbijediti uslove za rad, Goran Danilović (Nova) kazao je da se jedino može raditi kako Crna Gora ne bi stala u daljem procesu integracija.

"Ako to ne bude dovoljno, znate gdje je krivac", rekao je Danilović

"Mi ne možemo da pratimo adekvatno borbu protiv korupcije i kriminala. Nadam se da ste svjesni vlastite odgovornosti ako ne bude onako kako očekujemo. Ići ćemo u Brisel da molimo za datum pregovora. Ako to ne bude dovoljno, znate gdje je krivac", rekao je Danilović, na šta je Milačić odgovorila da bi u tom slučaju najmanje bilo bitno koje kriv, jer bi na štetu bili građani.

Za mnoge slučajeve nema istraga

Predrag Bulatović (SNP) kazao je da ne može da ne uoči da se najtemeljniji proces vodi u akciji "Magnet", zbog podmićivanja ljekara, a da su u bjekstvu krupne ribe. "A direktor policije Veselin Veljović, nakon prvog slučaja paljenja vozila 'Vijesti', govori kako je to izolovan slučaj, nakon čega smo imali još dva takva slučaja, a za mnoge slučajeve u Crnoj Gori nema istraga. Zalagaću se da dobijemo datum pregovora", poručio je Bulatović, napominjući kako u ključnim sektorima društva ne postoji volja da se policija i Tužilaštvo oslobode političkog djelovanja.

Odbor je juče pružio podršku i zakonima o teritorijalnoj organizaciji i lobiranju, koji je i novina u domaćem pravnom sistemu
Nema ih jer su cijepali drva

Inače, predsjednik Odbora Miodrag Vuković (DPS) kazao je da mu je jedan od članova rekao da neće prisustvovati sjednici jer je morao da cijepa drva. Sjednici Odbora nijesu prisustvovali Mevludin Nuhodžić (DPS), Suljo Mustafić (BS), Damir Šehović (SDP) i Branko Radulović (PzP).

Galerija

Bonus video: