Roćen: Bez Amerike možda ne bi bilo Crne Gore

Ovim riječima pokušao je da prenese zahvalnost Crne Gore na pomoći i podršci koju ona dobija od Vašingtona
64 pregleda 0 komentar(a)
roćen i mur, Foto: Savo Prelević
roćen i mur, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.09.2011. 08:23h

Bez Amerike možda ne bi bilo Crne Gore.

Tim riječima se šef crnogorske diplomatije Milan Roćen obratio senatorima SAD koji su krajem maja 2009. godine boravili u Crnoj Gori, pokušavajući tako da prenese zahvalnost Crne Gore na pomoći i podršci koju ona dobija od Vašingtona.

Bivši ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur u depeši, koju je objavio Vikiliks, obavještava Vašington o toku odvojenih razgovora senatora Bendažmina Kardina, koji je predvodio delegaciju u kojoj su bili i senatorka Barbara Mikulski i senator Rodžer Viker sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem, šefom parlamenta Rankom Krivokapićem i Roćenom.

“Za vrijeme posjete Crnoj Gori 27. maja, senatori Kardin, Mikulski, i Viker zahvalili su se rukovodstvu crnogorske Vlade za partnerstvo Crne Gore sa SAD-om, uključujući i za podršku naporima američke vlade u Avganistanu i na Balkanu. Vujanović i Roćen su zatražili nastavak podrške za integraciju Crne Gore u NATO, a Roćen je ponovio da će Crna Gora uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom. Senatori su zatražili od crnogorske Vlade da se agresivnije izbori sa problemima organizovanog kriminala i trgovine ljudima", piše u depeši.

U dijelu posvećenom sastanku sa šefom crnogorske diplomatije navodi se da se Roćen zahvalio senatorima za „ američki povratak na Balkan“ - aludirajući na tadašnje posjete potpredsjednika Džozefa Bajdena i zamjenika državnog sekretara Džejmsa Stajnberga.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: