Lukšić ponovo pokušava da spoji CANU i DANU

U Vladi se, kako je kazao izvor “Vijesti”, razmišlja da bi bi se kroz objedinjavanje akademija objedinio naučni potencijal Crne Gore
0 komentar(a)
Lukšić, Đurović, Šuković, Vukčević, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Đurović, Šuković, Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.09.2011. 12:11h

Kabinet Igora Lukšića ponovo je inicirao pitanje objedinjavanje Crnogorske akademije nauka i umjetnosti(CANU) i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti(DANU), saznaju “Vijesti” u Vladi.

Da se u Vladi o objedinjavanju dvije akademije ozbiljno razmišlja govori informacija da se o tom pitanju vode međuresorni i razgovori u pojedinim vladinom komisijima.

U Vladi se, kako je kazao izvor “Vijesti”, razmišlja da bi bi se kroz objedinjavanje akademija objedinio naučni potencijal Crne Gore.

“Objedinjavanjem bi se dala i podrška osnovnim vrijednostima koje štiti i sam Ustav Crne Gore, preciznije njegov član član 77 koji kaže da “država štiti naučne, kulturne, umjetničke i istorijske vrijednosti”, kazano je “Vijestima” iz Vlade.

Veliko je pitanje da li će obnovljena Lukšićeva inicijativa za jednom krovnom naučnom institucijom u Crnoj Gori, što je praksa u velikom broju država, uroditi plodom zbog sukoba između DANU i CANU, ali i pravnih mogućnosti, s obzirom na to da Vlada na to pitanje teško može uticati.

Nikolić: Objediniti sve naučne potencijale

Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU) Božidar Nikolić smatra da treba objediniti sve naučne potencijale kako bi se podigle kulturne i duhovne vrijednosti Crne Gore.Nikolić je ocijenio da to nije inicijativa već objedinjavanje naučnih potencijala kroz izradu novog zakona o akademiji.“Izradom zakona o akademiji Crna Gora treba da vodi računa o objedinjavanju svih naučnih potencijala”, rekao je Nikolić agenciji MINA.On smatra da je postojeći zakon o akademiji protivustavan i da država pri izradi novog zakona mora udružiti sve naučne potencijale kako bi se podigle kulturne i duhovne vrijednosti Crne Gore.“Potpuno se slažem sa inicijativom. To je faktički dovođenje pod iste i finansijske i ostale kriterijume naučnih potencijala Crne Gore” zaključio je Nikolić.Iz CANU su kazali agenciji MINA da je predsjednik Momir Đurović u inostranstvu i da očekuju da će se o toj temi oglasiti po povratku.Đurović je ranije rekao da je predlog o ujedinjenju CANU sa Dukljanskom akademijom nonsens, jer se nigdje u svijetu nacionalna institucija ne udružuje sa nevladinom organizacijom.„Nezapamćena su ikakva udruživanja nacionalne akademije sa nevladinim organizacijama. Mi smo otvorena kuća, procedure su kod nas veoma jasne i usaglašene sa međunarodnim i procedurama u drugim nacionalnim akademijama. Svako je dobrodošao da bude član CANU ko ih prođe“, rekao je on.

Bonus video: