Poslanici se izjednačavaju sa članovima Vlade: Dobijaju još po 900 eura

Prosječna poslanička primanja sa minulim stažom i naknadama za rad u odborima, kolegijumu i ostalim skupštinskim tijelima trenutno se kreću od 1300 do 2000 eura
0 komentar(a)
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
skupstina, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.09.2011. 08:25h

Poslanici u Skupštini Crne Gore odlučni su u namjeri da sebi povećaju zarade, najvjerovatnije do 900 eura, i samo je dilema da li će povišicu primiti na septembarskom čeku, za što je neophodno da postoji novac u skupštinskom budžetu ili će morati da čekaju početak sljedeće budžetske godine, saopšteno je “Vijestima” iz parlamenta.

Stvari bi trebalo da budu jasnije početkom sljedeće sedmice, nakon kolegijuma predsjednika Skupštine, kada bi parlament trebalo da utvrdi nacrt svog budžeta za 2011. godinu.

Nakon što je parlament ljetos bezuspješno tražio od Vlade da i poslanicima, kao ministrima, odobri bonuse u iznosu od dvije prosječne plate (900 eura), priča o povećanju poslaničkih plata aktuelizovana je nakon usvajanja novog izbornog zakona.

Poslanici smatraju da njihove zarade treba da budu jednake ministarskim, koje su u martu uvećane za 900 eura. Iz Vlade je tada objašnjeno da je riječ o bonusima kao antikoruptivnoj mjeri i na osnovu obaveza iz Akcionog plana za ispunjavanje kriterijuma EK.

Tu odluku Vlada je donijela samo dva mjeseca nakon što je kabinet Igora Lukšića ministrima ukinuo mjesečna primanja za angažman u Vladinim komisijama.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: