PzP podržava "žensku" kvotu ali nije glasao da bi se osvetio SNP-u

Amandman, kojim se reguliše veća zastupljenost žena na bitnim mjestima odlučivanja, podržali su samo poslanici SNP-a
248 pregleda 0 komentar(a)
Branka Tanasijević, Foto: Arhiva Vijesti
Branka Tanasijević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.09.2011. 08:18h

Iako se svi crnogorski parlamentarci kunu u evropske vrijednosti, kada se ukaže prilika za konkretno djelovanje, stvari stoje potpuno drugačije.

Tako je gotovo pola poslanika SDP-a i gotovo čitav klub PzP-a, BS i Nove srpske demokratije glasalo protiv uvođenja “ženske kvote”, koja bi nametnula obavezu da najmanje 30 odsto poslanika u Skupštini Crne Gore čine žene.

Amandman, kojim se reguliše veća zastupljenost žena na bitnim mjestima odlučivanja, podržali su samo poslanici SNP-a, koji su bili i njegovi predlagači.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević, koji je za razliku od svojih kolega iz SDP-a Damira Šehovića, Mića Orlandića, Ervina Spahića, podržao uvođenje “ženskih kvota”, objasnio je kako je to za njega bio individualni čin.

Uz Konjevića je, u klubu SDP-a, bio još Borislav Banović i Hidajeta Bajramspahić, dok je Rifat Rastoder bio uzdržan.

Objašnjenje zašto je klub SDP-a bio polarizovan dao je šef medijskog pula Mirko Stanić: “Dio poslanika bio je uzdržan iz razloga koji ne znači da su oni protiv žena, već su mislili da taj predlog nije dobar”.

Valentina Šćepanović-Radulović, koja se za uvođenje ženskih kvota založila prije svega dva mjeseca pa na kraju glasala protiv, nije se javljala na pozive

Ni u DPS-u, čiji su predstavnici listom glasali protiv amandaman SNP-a, mnogi nijesu bili raspoloženi za obrazlaganje.

Valentina Šćepanović-Radulović, koja se za uvođenje ženskih kvota založila prije svega dva mjeseca pa na kraju glasala protiv, nije se javljala na pozive, za razliku od Branke Tanasijević, jedina iz DPS-a koja je podržala uvođenje kvota

“To sam uradila iz principijelnih razloga i da bih iznijela svoj stav. Inače, smatram da amandman u cjelosti nije bilo moguće primijeniti, jer tamo piše da svaka treća osoba na listi mora da bude žena, a postoje partije koje imaju samo jednog ili dva predstavnika u Skupštini”.

Crna Gora je jedina zemlja u regionu bez kvota za žene

Za jednog od tri poslanika BS-a Sulja Mustafića nema ništa nema sporno u tome što izborni zakon ne propisuje kvotu od 30 odsto žena: “Nemamo ništa protiv žena, nijesmo glasali za uvođenje kvota, ali smatramo da na taj način nijesmo osujetili učešće žena u politici”... To što imamo tri poslanika, a nijednu poslanicu je slučajnost”.

Učešće žena u donošenju odluka je u Crnoj Gori među najnižim u Evropi, a Crna Gora je jedina zemlja u regionu bez kvota za žene.

PzP glasao protiv da bi se osvetio SNP-u

Lider PzP-a Nebojša Medojević, tvrdeći da ta stranka i dalje stoji na evropskom kursu, obrazložio je uzdržanost svojih partijskih kolega prilikom glasanja za “ženske kvote” nekorektnošću poslanika SNP-a.

“Mnoge stvari se nisu dogovarale sa nama, već iza naših leđa.

Naše glasanje treba shvatiti iz aspekta odnosa unutar opozicije”, kazao je Medojević.

Tvrdeći da su poslanici PzP-a znali koji amandman je u pitanju, on je kazao kako je njegovo nepodržavanje bilo namjerno “zbog konflikta”.

“SNP se o mnogo čemu dogovarao sa DPS-om iza naših leđa.

Mi se sa uvođenjem kvota slažemo, i nemamo problem sa tim. Nijesmo glasali iz principa”, rekao je on.

Bonus video: