Maurer: Sad treba da mijenjate Ustav

Promjene Ustava koje se tiču pravosuđa sljedeći su izazov na putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU, kazao je šef Delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 18:48h

Nacrt izmjena najvišeg pravnog akta pred poslanicima će biti 28. septembra, a predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić očekuje da će on biti utvrđen bez velikih sporova. Nakon toga, slijedi javna rasprava koja mora trajati najmanje 30 dana.

Maurer je, na konferenciji za novinare nakon sastanka Krivokapića i ambasadora zemalja EU, pohvalio usvajanje izbornog zakona i ocijenio da je to pokazalo zrelost političara u Crnoj Gori.

Na pitanje novinara kakav će biti njegov stav ako opozicija bude uslovljavala izmjene Ustava, Maurer je rekao da tako ključno pitanje, bitno za sve građane, ne bi trebalo povezivati sa ostalim zahtjevima.

“Predstavnici glavnih opozicionih partija su mi rekli da će u potpunosti podržati promjene Ustava jer su one zaista ključne za vladavinu prava. Mi smo tražili te izmjene jer sudije i tužioci treba da se biraju bez političkog uticaja kako bi mogli da postanu nezavisni i odlučuju samo na osnovu zakona”, rekao je Maurer.

Maurer i Krivokapić su saglasni da su pored političkih, jako bitni i ekonomski kriterijumi. Šef Delegacije EU je podsjetio na sastanak sa stranim investitorima i velikim kompanijama i u tom kontekstu poručio da se moraju sprovesti reforme i uvesti najbolje biznis prakse da se privuku strani investitori.

Maurer nije želio da odgovori na pitanje da li je Crna Gora pokazala dovoljno političke volje za borbu protiv korupcije pošto je u prošlogodišnjem Izvještaju o napretku navedeno da je nije bilo.

“Trenutno u Briselu eksperti sjede zajedno i sastavljaju sve elemente za nacrt Izvještaja. Ali sada ne možemo da spekulišemo šta će biti ishod i šta će biti procjena Komisije”, rekao je Maurer.

Evropska komisija će 12. oktobra objaviti Izvještaj o napretku Crne Gore u kojem će procijeniti da li je Podgorica ispunila sedam uslova potrebnih za dobijanje datuma pregovora. Ako eksperti iz Brisela ocijene da postoje rezultati, daće zeleno svjetlo i preporučiti Savjetu EU da krajem godine da Crnoj Gori datum za početak pristupnih pregovora.

Bonus video: