Tužilaštvo i Vlada ćute o lažnim uplatnicama DPS-a

U Hrvatskoj zbog tajnih računa nekima od funkcionera prijete zatvorske kazne, dok vladajuća stranka rizikuje i zabranu djelovanja
0 komentar(a)
sanader, djukanovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
sanader, djukanovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.09.2011. 10:47h

Dok Hrvatska bruji o navodnim tajnim računima političkih partija, a funkcionere Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) optužuju da su prljavim novcem finansirali izborne kampanje, u Crnoj Gori vladaju pravila ćutanja.

U Hrvatskoj zbog tajnih računa nekima od funkcionera prijete zatvorske kazne, dok vladajuća stranka rizikuje i zabranu djelovanja. U Crnoj Gori državni tužilac ne odgovara na pitanje Vijesti dokle se stiglo sa istragom donacija u DPS-u.

Da su crni fondovi poznati samo pojedinicima u partiji, pokazala je afera DPS donacija, kada su neki sa objavljene liste donatora tvrdili da nijesu novčano pomogli stranku.

U godišnjem izvještaju o finansiranju DPS je objavila podatke 1.965 pojedinaca kojima su stranci uplatili ukupno 651.000 eura, ali su neki od njih to negirali.

Državna izborna komisija (DIK) na čijem sajtu je objavljen izvještaj, kasnije ga je povukla, dok Vrhovno državno tužilaštvo, osim najave da će se tim slučajem baviti, još nije uradilo ništa.

Pomaka u istrazi o falsifikovanja uplatnica nema ni u DPS-u, iako je premijer Igor Lukšić najavljivao da će zbog toga biti formirana unutarstranačka komisija.

Opširnije uštampanom izdanju

Bonus video: