treba razmisliti

Krivokapić: SPC je nelegalni subjekat, a sporazum s njom nelegalni dokument

On ne zamjera DPS-u što ima odnos sa predstavnicima vjerskih zajednica već mu smeta postizanje sporazuma sa SPC
0 komentar(a)
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.09.2011. 17:16h

Nakon što je premijer i zvanično potvrdio kako pregovara sa SPC-om o regulisanju odnosa, šef SDP-a poručio je da se o ugovoru treba razmisliti.

Krivokapić je SPC nazvao nelegalnim subjektom u Crnoj Gori, a svaki sporazum uspostavljen s njom nelegalnim dokumentom.

"SPC nije nigdje registrovana niti postoji kao pravni subjekat tako da ne postoji legalni način da Vlada potpiše sporazum s njima, ali odnos s njom mora postojati dok se ne riješi pitanje njihove ilegalnosti u našem pravnom sistemu", rekao je predsjednik SDP-a televiziji Vijesti.

SPC nije nigdje registrovana niti postoji kao pravni subjekat tako da ne postoji legalni način da Vlada potpiše sporazum s njom.

"SPC nije nigdje registrovana niti postoji kao pravni subjekat tako da ne postoji legalni način da Vlada potpiše sporazum s njom, ali odnos s njom mora postojati dok se ne riješi pitanje njihove ilegalnosti u našem pravnom sistemu", rekao je predsjednik SDP-a.

To što koalicioni partner ne misli što i on nije jedini Lukšićev problem i on sam ističe da su stavovi Vlade dijametralno suprotni od stavova SPC-a i da nije optimista da će doći do skorijeg potpisivanja sporazuma.

Lukšić ipak smatra da je bolje ići u pravcu traženja rješenja koje će objediniti pravoslavne vjernike pod neutralnim nazivom.

„Ali to je već pitanje za eksperte i za buduće pregovarače, ako bude spremnosti da se na te teme zaista otvoreno i u skladu sa interesima sa jedne strane države Crne Gore, a sa druge strane crkvene organizacije razgovara“, naveo je Lukšić.

Neophodno je, smatra Lukšić, pitanje crkve tretirati tako da se premoste sve podjele koje postoje u pravoslavlju.

Neophodno je, smatra Lukšić, pitanje crkve tretirati tako da se premoste sve podjele koje postoje u pravoslavlju, a to, kako je kazao, podrazumijeva dvije strane.

„Ali se mora otvoriti ta tema korjenito, duboko, da bismo mogli na pravi način odgovoriti okolnosti da je sa jedne strane crnogorska crkva nekada bila autokefalna, a sa druge da je istočno-pravoslavna religija bila državna religija u Crnoj Gori“, kazao je Lukšić

Preporučujemo za Vas