Dinoša: Izborni zakon nije toliko loš po Albance

Dinošina izjava se kosi sa Zenkinom koji je prošlog četvrtka rekao da su DPS i SDP izdali Albance
64 pregleda 0 komentar(a)
Ferhat Dinoša, Foto: Savo Prelević
Ferhat Dinoša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.09.2011. 21:20h

Predsjednik DUA i ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša kazao je da izborni zakon, kojim je ukinuta albanska izborna jedinica sa pet mandata, nije "anđeoski dobar kako ga predstavljaju predlagači, ali ni demonski loš, kao što ga predstavljaju albanski predstavnici koji su napustili sjednicu".

On je agenciji Mina rekao da taj zakon obezbjeđuje da Albanci imaju tri autentična mandata do kojih će albanske stranke moći će da dođu.

"Ta tri mandata biće autentična. DUA od početka zagovara autentično predstavljanje Albanaca i ovaj predlog proizvodi to, ne u mjeri i kapacitetu za koji Albanci misle da je njihov, nego nešto ispod toga. Ali ako ćemo metaforično – uvijek ću biti prije za tri mercedesa, nego za četiri golfa", kazao je Dinoša.

Među posalnicima koji su uoči glasanja napustili skupštinsku salu nalazi se i Mehmet Zenka, član Dinošine partije.

"Ne može se bez drugog kruga glasanja u Skupštini odlučivati o stečenim manjinskim pravima, i zbog toga zakon nije konačno usvojen", rekao je Dinoša, dodajući da DUA ima predlog kako da se nadogradi rješenje o raspodjeli poslaničkih mjesta.

Zakonom je propisano da u parlament ulaze one stranke sa nacionalne liste koje pređu cenzus od tri odsto, a ako ga nijedan ne pređe onda se zbrajaju glasovi svih stranaka sa jedne liste koje osvoje više od 0,7 odsto glasova i onda se na kraju računa koliko će jedna manjinska zajednica imati poslanika. Suštinski, teško da će imati više od tri.

Dinošina izjava se kosi sa Zenkinom koji je prošlog četvrtka rekao da su DPS i SDP izdali Albance.

Bonus video: