Božović: SPC pregovara sa Vladom, ali suđenje Amfilohiju može da oteža

Najviše pažnje prilikom ovih pregovora moglo bi izazvati pitanje crkvene imovine
219 pregleda 0 komentar(a)
vladimir bozovic, Foto: Boris Pejović
vladimir bozovic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2011. 18:13h

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko- primorske, advokat iz Beograda Vladimir Božović, potvrdio je da su počeli pregovori između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve o potpisivanju sporazuma koji bi trebalo da uredi međusobne odnose.

Božović je upozorio da bi postupanje države u procesu protiv mitropolita Amfilohija zbog govora mržnje mogao da utiče na pregovore.

Vlada i Srpska pravoslavna crkva počele su pregovore o potpisivanju sporazuma, navodno sličnom Konkordatu koji je premijer Igor Lukšić potpisao sa Vatikanom.

“Da Crna Gora, kao što je ugovorom riješila odnos sa Katoličkom crkvom, to uradi sa Pravoslavnom crkvom na ustavni način, uvažavajući evropske norme i standarde, poštujući vjekovnu instituciju Mitropolije. Tu bi se na jedinstven, zakonit način, jednom za sva vremena, riješila sva pitanja između crkve i države i potvrdilo da je mitropolija crnogorsko primorska jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori, koja ima svoje hramove, vjernike, imovinu, narod i ime i da joj sve to treba biti zaštićeno. Nadam se da će Crna Gora na putu evropskih integracija uvidjeti da bilo kakvi drugi odnosi i pravci mogu samo da joj nanesu štetu”, kazao je Božović.

Lukšić je prvoj zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici, krajem juna, potpisao Temeljni ugovor između Crne Gore i Svete Stolice. Taj dokument je, između ostalog, definisao povraćaj imovine i imenovanje katoličkih sveštenika u Crnoj Gori.

Kako je ranije za medije izjavila vjerski analitičar iz Beograda Živica Tucić, najviše pažnje prilikom ovih pregovora moglo bi izazvati pitanje crkvene imovine.

Božović je dodao da Pravni savjet ima podatke o tome koliko MCP posjeduje nepokretnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: