Maurer: O datumu pregovora još je rano govoriti. Cijenimo vaše napore

Maurer je podsjetio da EK daje preporuku za otpočinjanje pregovora, ali da formalnu odluku donose zemlje članice
0 komentar(a)
maurer, Foto: Prijestonica Cetinje
maurer, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 12.09.2011. 16:01h

Šef delegacije Evropske komisije u Podgorici Leopold Maurer, kazao je da ovih dana njegove kolege u Briselu vrše procjene informacija koje im je crnogorska Vlada dala, o tome koliko je Crna Gora uspjela da ispuni zadate uslove, te da će svoje mišljenje o postignutom biti objavljeno u izvještaju 12. oktobra.

"Zato je rano spekulisati, kakav bi ishod mogao da bude tog izvještaja o napretku, ali mi vas sve pozivamo da 12. oktobra dođete na konferenciju koja će biti održana u prostorijama EK u Podgorici, i na kojoj će izvještaj biti predstavljen", rekao je Maurer na Cetinju.

Podrška za evropske integracije dolazi od svih partija u zemlji, rekao je ambasador

Ima još prioriteta

"To će se desiti do kraja godine", rekao je.

Maurer je je napomenuo da je Crna Gora ovih dana završila jedan od ključnih uslova, usvajanje Izbornog zakona, na koji se čekalo više od tri godine.

"Moram da kažem da je Crna Gora time što je usvojila izborno zakonodavstvo dokazala, da podrška za evropske integracije dolazi od svih partija u zemlji. Brisel veoma cijeni napore koji su uložene između Vlade i opozicije, kada je riječ o tom pitanju."

Ambasador je napomenuo da postoje još šest drugih ključnih prioriteta, a među njima su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, zatim reforma uprave i pravosuđa, te poštovanje ljudskih prava i druge

Bonus video: