Bibović odgovorio na optužbe PZP-a: Imamo dobre ambasadore

“U kontekstu iznesenih ocjena bilo bi interesantno vidjeti statistiku koliko kandidatura za ambasadore, i iz kojih razloga, nije podržao PzP od početka do danas”
132 pregleda 0 komentar(a)
Mirsad Bibović, Foto: Arhiva Vijesti
Mirsad Bibović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.09.2011. 08:40h

Crna Gora ima kvalitetnu diplomatsku mrežu i o njoj najbolje govore mjerljivi rezultati, ocijenio je Mirsad Bibović, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje poslanika Pokreta za promjene (PzP) Koče Pavlovića da se diplomate koriste za promociju režima u inostranstvu, Bibović je rekao da je Pavlović iznio površne i politički motivisane ocjene.

“O kvalitetu rada crnogorske diplomatije najbolje govore konkretni i mjerljivi rezultati postignuti u proteklom periodu. PzP kao parlamentarna stranka, ima mogućnost da shodno zakonu o vanjskim poslovima, iznese svoj sud o radu crnogorske diplomatije prilikom usvajanja godišnjeg izvještaja o radu Ministarstva na matičnom skupštinskom odboru”, kazao je Bibović.

“O kvalitetu rada crnogorske diplomatije najbolje govore konkretni i mjerljivi rezultati"

On je podsjetio da se na Odboru za međunarodne poslove razmatraju sve kandidature za ambasadore, navodeći da su diplomate do sada u tom skupštinskom tijelu dobijale jednoglasnu podršku poslanika, pa i onih iz PzP-a.

“U kontekstu iznesenih ocjena bilo bi interesantno vidjeti statistiku koliko kandidatura za ambasadore, i iz kojih razloga, nije podržao PzP od početka do danas”.

Poslanik PzP-a kazao je da najveći dio crnogorskih ambasadora ne obavlja profesionalno svoju funkciju, već diplomatiju koristi za promociju režima. On je upozorio da većina ambasadora svoj diplomatski angažman provodi kao izaslanici režima, a ne ambasadori Crne Gore.

On je zamjerio da crnogorska ambasadorska mreža ne liči na evropske diplomatske službe, ističući da se u ambasadore šalju uglavnom podobni.

Bonus video: