Roćen: Intezivno radimo i čekamo datum početka pregovora

Vjerujem da će nas uloženi napori preporučiti za dalji kvalitativan iskorak, rekao je Roćen na panelu „Šta je sljedeće na Balkan“ na Strateškom forumu u Bledu
0 komentar(a)
rocen, Foto: Gov.me
rocen, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.09.2011. 17:17h

Crna Gora intenzivno radi na ispunjavanju sedam ključnih prioriteta i očekuje dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora, rekao je danas ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

„Vjerujem da će nas uloženi napori preporučiti za dalji kvalitativan iskorak“, rekao je Roćen na panelu „Šta je sljedeće na Balkan“ na Strateškom forumu u Bledu.

On je ukazao da je napredak Crne Gore rezultat preuzimanja vlasništva nad procesom i saradnje sa partnerima iz Brisela i susjedstva, apostrofirajući da će uspjeh na putu ka članstvu u Evropsku uniju (EU) zavisiti prvenstveno od zemalja i njihove posvećenosti ovom procesu.

„Politika proširenja ostaje na agendi EU, vitalnost EU ne dovodi se u pitanje“, ocijenio je Roćen i pozvao sve zemlje regiona da svojim dobrim primjerom pruže doprinos zajedničkoj evropskoj budućnosti, saopšteno je iz Vlade.

Na panelu su govorili ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, potpredsjednik EBRD Jan Fišer, Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko i profesor slovenačkog Univerziteta Aleš Debeljak.

Panel je završen jedinstvenom porukom da je evropska integracija u najboljem interesu zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Bonus video: