Matica crnogorska: Zbog izbornog zakona uništen jezik, degradiran identitet

U Matici smatraju da je crnogorska vlast pokazala da su njeni dometi iscrpljeni obnovom nezavisnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 11:19h

Matica crnogorska najavila je da će tražiti pred Ustavnim sudom zaštitu imena i smisla crnogorskog jezika.

U Matici smatraju da je dogovorom o nazivu predmeta žrtvovan crnogorski jezik i degradiran crnogorski identitet, da bi se političkim kompromisom usvojio novi izborni zakon.

U njihovom saopštenju se kaže da je protivustavnim izmjenama Zakona o opštem obrazovanju i dogovorom između vlasti i opozicije, spriječeno uvođenje crnogorskog jezika u domaći obrazovni sistem.

„Crnogorski jezik kao jedini službeni neće se učiti u školama pod svojim ustavnim imenom. Ovakvom politikom će Crna Gora možda ući u Evropu, ali sigurno ne kao država od integriteta“, ocjenjuju u Matici.

U Matici smatraju da je crnogorska vlast pokazala da su njeni dometi iscrpljeni obnovom nezavisnosti i da je velikosrpska parlamentarna manjina trgovinom postigla cilj – obesmislila je crnogorski identitet.

„Crnogorski jezik je neustavno sveden na nivo jednog od jezika koji su u službenoj upotrebi. Jezički predmet imenovan je tako da izaziva opštu sprdnju“, navodi se u saopštenju.

U Matici procjenjuju da će tim rješenjem Crna Gora postati država u kojoj će se u školama učiti jezik kome se ne zna ni norma ni sadržaj.

„Politička nagodba umjesto lingvističke norme!“, zaključili su u Matici.

Bonus video: