Šef tivatskog odbora Nove i dalje poziva na bojkot nastave

Predsjednik Savjeta roditelja škole u Radovićima Ivan Starčević pozvao sve roditelje djece u Crnoj Gori čiji je srpski maternji jezik da podrže bojkot nastave
87 pregleda 0 komentar(a)
mandic, Foto: Boris Pejović
mandic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.09.2011. 07:20h

Samo dan nakon što je centrala Nove srpske demokratije (Nova) pozvala roditelje da pošalju djecu u škole, predsjednik tivatskog odbora te stranke Rato Brajković ohrabruje bojkot nastave zbog neriješenog pitanja jezika u školama.

“Ovih dana smo svjedoci neviđenog nasilja manjine nad većinom. Što je najgore, to pokazuje da je pod terorom vlasti Crna Gora postala ono što nikad nije bila – zemlja straha i nepostojanja ljudske i građanske hrabrosti da se organizovanim bojkotom nastave roditelji suprotstave ovom i svim drugim oblicima nasilja”, navodi se u saopštenju Brajkovića.

On je kao svijetli primjer građanske hrabrosti naveo mještane Grblja i Krtola koji “istrajavaju u svojoj borbi za ravnopravnost”.

U Krtolima i Grblju žive građani koji ogromnom većinom pripadaju populaciji koja govori srpskim jezikom

“Želim u tome da ih ohrabrim, da znaju da u tome nijesu sami.

Ja kao roditelj neću dozvoliti svom djetetu da pod ovim uslovima ide na nastavu, a isti stav dijeli i određeni broj neorganizovanih roditelja koji ne dozvoljavaju svojoj djeci da idu u školu”, istakao je Brajković.

Da i ostali roditelji podrže

Savjet roditelja učenika OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima kod Tivta, koji je od ponedjeljka stao na čelo bojkota nastave, saopštio je da bojkot nije organizovan pod bilo čijim pritiskom, već je to predmet slobodno izražene volje roditelja koji žele da zaštite ljudska prava svoje djece.

„U Krtolima i Grblju žive građani koji ogromnom većinom pripadaju populaciji koja govori srpskim jezikom, plaćaju porez ovoj državi, poštuju zakone i traže ista prava kao i svi ostali građani“, saopštio je predsjednik Savjeta Ivan Starčević.

Ističući da je „danas ponosno i uzvišeno biti Krtoljanin ili Grbljanin“, Starčević je pozvao sve roditelje djece u Crnoj Gori čiji je srpski maternji jezik da ustraju u odbrani prava svoje djece i da podrže bojkot nastave.

„Danas ponosno i uzvišeno biti Krtoljanin ili Grbljanin“

On je naglasio da se diskriminacija srpskog jezika vidi iz činjenice „da je građanima Crne Gore koji pripadaju grupaciji koja govori albanski jezik omogućeno izučavanje ostale nastave, izuzev crnogorskog jezika i književnosti na albanskom jeziku“.

Na nastavu u OŠ „Branko Brinić“ je u utorak došlo 80 od ukupno 150 učenika. Direktor škole Saša Krivaćević kazao je da se uprkos odsustvu jednog broja učenika, nastava izvodi redovno i po planu i programu, a izostanci učenika propisno evidentiraju.

„Mi pozivamo i roditelje ostalih učenika da pošalju svoju djecu u školu. Podsjećam da su u petak u Skupštini Crne Gore usvojene izmjene Zakona o obrazovanju i sada u tom aktu stoji da se nastava u našim školama izvodi i na crnogorskom i na srpskom jeziku“, rekao je Krivaćević.

Starčević sa druge strane, tvrdi da prekida bojkota za sada ne može biti.

Bonus video: