Može još jedan sastanak oko jezika, Lukšić čeka opoziciju

Jedna od opcija blisklih opoziciji je i naziv "crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost".
0 komentar(a)
lukšić, Foto: Savo Prelević
lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2011. 08:27h

Kolegijum predsjednika Skupštine dogovorio je da se danas raspravlja o izbornom zakonu, i u skupštini je počela debata, dok su prema izjavama opozicionara pregovori o nazivu nastavnog predmeta i dalje u toku.

Izborni zakon jedan je od glavnih uslova koje Crna Gora mora da ispuni da bi dobila datum pregovora sa Evropskom unijom, a opozicija njegovu podršku ulslovljava izjedanačavanjem srpskog sa crnogorskim jezikom.

Premijer Igor Lukšić i opozicioni lideri mogli bi se još jednom sastati prije početka sjednice Skupštine, ako opozicija inicira te razgovore, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

Lukšić je tim povodom rekao da "čeka inicijativu opozicije".

Poslanici crnogorske Skupštine danas bi trebalo da raspravljaju o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izbornu odbornika i poslanika.

Rasprava je bila najavljena za juče, ali je odgođena, kako je objasnio predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, radi unutarpartijskih i među partijskih političkih konsultacija u vezi sa nazivom nastavnog predmeta iz jezika, što je uslov opozicije.

Najveća opoziociona partija SNP odbila je predlog DPS-a da se nastavni predmet zove "crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost". Opozicija zastuša rješenje da se jezik zove "maternji jezik i književnost", ili "crnogorski,srpski/maternji jezik i književnost".

Jedna od opcija blisklih opoziciji je i naziv "crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost".

Za usvajanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a opozicione partije uslovile su podršku izbornom zakonu izjednačavanjem srpskog i crnogorskog jezika u obrazovnom sistemu.

Krajnji rok za usvajanje izbornog zakonodavstva, jedne od preporuka Evropske komisije obuhvaćene Mišljenjem, je 31. decembar. Komisija će objaviti izvještaj o napretku Crne Gore u oktobru.

Bonus video: