Lukšić: Ne mogu da vjerujem da bi neke partije bile kočnica na evropskom putu

Uoči sastanka sa opozicionarima, premijer im poslao poruku preko Radija Crne Gore
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.09.2011. 10:50h

Predlog Demokratske partije socijalista (DPS) da se nastavni predmet zove crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost neutralna je opcija i u skladu sa Ustavom, ocijenio je premijer Igor Lukšić.

On je rekao da predsjedništvo DPS-a nije odbilo predlog opozicije da se predmet zove maternji jezik i književnost, već konstatovalo da je taj model sadržan u ranijem.

“Ne bih rekao da je predsjedništvo DPS odbilo predlog opozicije. Samo smo konstatovali da je taj predlog već sadržan u ranijem našem predlogu –crnogorski, odnosno maternji jezik i književnost, gdje bi se nastava dominantno oslanjala na dosadašnju nastavu maternjeg jezika i književnosti, pri čemu bi sadržaj bio dopunjen specifičnostima maternjih jezika”, rekao je Lukšić za Radio Crne Gore.

Komentarišući poruke zvaničnika Srbije da srpski jezik treba da bude ravnopravan sa crnogorskim, Lukšić je naveo da nikad ne treba preći crtu kulturnog ponašanja i ophođenja

"Na žalost i to se može desiti"

On smatra da predlog sadrži argumente svima da podrže izborni zakon.

“I da konačno stavimo tačku na ovo pitanje koje nas jako dugo opterećuje i okrenemo se pitanjima od životnog značaja”, dodao je Lukšić.

Lukšić kaže da ne može da vjeruje u situaciju da “partije koje se praktično takmiče u eksponiranju svojih evropskih stavova, budu kočnica našem evropskom putu”. “Nažalost, znam da se i to može desiti”.

Ipak, potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović rekao je jutros da dogovora neće biti.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je danas da ne želi ni da misli o mogućnosti da se Izborni zakon danas ne usvoji.

Beograd da ne prelazi crtu

Komentarišući poruke zvaničnika Srbije da srpski jezik treba da bude ravnopravan sa crnogorskim, Lukšić je naveo da nikad ne treba preći crtu kulturnog ponašanja i ophođenja.

“Zamislite da neko od naših zvaničnika krene da dijeli lekcije Vladi Srbije kako bi trebalo da uredi obrazovni sistem u Srbiji, što mi nikad nijesmo radili”, dodao je on.

Oni su se, kako je naveo, uvijek zadržali na vrlo zainteresovanom, ali nikad agresivnom stavu, u smislu branjenja interesa crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.

Lukšić je upitao kako i bilo dočekano da neko od crnogorskih zvaničnika krene da uređuje obrazovni sistem u Srbiji.

“Nažalost, regionalno posmatrano, ovih dana imamo prilike da vidimo da se ta crta iz određenih razloga lako prelazi i mislim da bi se od toga, u svakom slučaju, trebalo suzdržati. Mi ćemo se uvijek od tako nečeg suzdržati”, saopštio je on.

Bonus video: