Crna Gora i Letonija za bližu saradnju u ekonomiji, odbrani i politici

Pabriks je objasnio i da male države bolje funkcionišu i imaju veći globalni uticaj ako su članice međunarodnih organizacija i da ne mogu sebi priuštiti da nijesu njihov dio
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 11:39h

Crna Gora i Letonija će konkretizovati odbrambenu saradnju zajedničkim aktivnostima dvije zemlje, a saradnja je planirana na odbrambenom, političkom i ekonmskom planu, poruka je crnogorskog ministra odbrane Bora Vučinića i njegovog letonskog kolege Artisa Pabriksa.

“Što se tiče odbrambene saradnje bićemo vrlo otvoreni i spremni, a kroz plan bilateralne saradnje konkretizovaćemo sve ono što je od interesa za obije zemlje”, rekao je Vučinić, ističući posebno važnim školovanje crnogorskih vojnika u Letoniji, te saradnju mornarica.

Ističući da je Crnoj Gori veoma važno iskustvo Letonije u oblasti reforme sistema odbrane, Vučinić je rekao da članstvo u kolektivnom sistemu bezbjednosti jedino može garantovati stabilnost, pa bi sve zemlje regiona trebalo da budu njegov dio. Pabriks, koji je i potpredsjendik Vlade Letonije, kazao je da se odnosi Crne Gore i te zemlje intenziviraju.

“Letonija i Baltičke zemlje podržavaju želju Crne Gore da se pridruži Evropskoj uniji. Vjerujem da čim budu ispunjenjeni Kopenhaški kriterijumi, EU neće postavljati nikakve druge uslove za članstvo”, rekao je Pabriks.

On je objasnio i da male države bolje funkcionišu i imaju veći globalni uticaj ako su članice međunarodnih organizacija i da ne mogu sebi priuštiti da nijesu njihov dio.

Bez komentara o nesreći na Luštici

Ministar Vučinić nije želio da detaljnije govori o uzrocima helikopterske nesreće na Luštici, u kojoj su tri pilota izgubila život.

Na pitanje jesu li istinite špekulacije da je helikopter zakačio stari navigacijski znak Vučinić je rekao da “svaka špekulacija na tu temu nije dobra”.

“Treba ostaviti da nadležni organi svoj posao završe do kraja i da upoznamo javnost sa tim. Postoji komisija koja se bavi uzrokom udesa pa kada ona završe svoj posao mi ćemo upoznati javnost”, kazao je Vučinić.

Galerija

Bonus video: