Tirk: Crna Gora je sljedeća članica EU

Slovenački predsjednik je dodao da će Slovenija u tom procesu pomoći Crnoj Gori, a da će se ta pomoć temeljeti na izrazito živim odnosima
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 19:15h

Predsjednik Slovenije Danilo Tirk, kazao je da dolazi sa jednom veoma važnom porukom, a ona glasi da je Crna Gora prva sljedeća članica EU.

"To kažem jer je proces ulaska Hrvatske u EU pri kraju, i ona će pristupni ugovor potpisati do kraja ove godine. Zato je sada veoma važno da Crna Gora što prije dobije datum za pregovore i da što u kraćem roku ispuni sve uslove za svoje članstvo", kazao je Tirk nakon susreta sa predsjednikom Filipom Vujanovićem na Cetinju.

Slovenački predsjednik je dodao da će Slovenija u tom procesu pomoći Crnoj Gori, a da će se ta pomoć temeljeti na izrazito živim odnosima, u sveobuhvatnoj političkoj, privrednoj i ekomskoj saradnji.

"U Crnu Goru sam stigao na čelu delegacije od 108 privrednika, i moram da istaknem, da osim Ruske federacije, to je najveća delegacija te vrste u prijateljskoj državi, pod mojim vodstvom. Vjerujem da će taj poslovni forum donijeti sa sobom cijeli niz poslovnih kontakata i saradnje, koji će predstavljati osnovnu platformu na osnovu koje će Slovenija, moći da Crnoj Gori obezbijedi dodatnu pomoć i omogući joj lakši put u EU", kazao je Tirk.

Dobri odnosi dvije zemlje

I crnogorski predsjednik, smatra da brojnost slovenačke delegacije koja boravi u Crnoj Gori, oslikava dobre odnose dvije zemlje, i ukazuje na činjenicu da će partnerski i ekonomski odnosi u budućnosti biti još bolji.

"Želim da se zahvalim Sloveniji na strateškoj pomoći koju je pružala Crnoj Gori na putu evropskih integracija. Slovenija je uvijek razumjela potrebe Crne Gore, da se približava EU najboljom mogućom dinamikom, i veoma nam pomogla da našu evroatlansku ambiciju prema NATo-u eksponiramo na kvalitetan način", kazao je predsjednik Vujanović.

On je dodao da je za Crnu Goru veoma važno što je u ovoj godini Slovenija naša kontakt zemlja za NATO.

"Vjerujem da Slovenija nesebično čini sve kako bi pomogla našu vojsku, naš sitem bezbjednosti i ostvarivanje standarda NAT-o, što će nas značajno približiti toj alijansi",kazao je Vujanović.

Dvojica predsjednika razgovarala su i o regionalnoj saradnji, razmijenili mišljenja i „konstatovali ono što je javnosti poznato u odnosu na sve što se dešava u regionu“. Slovenački predsjednik danas će posjetiti Bar i pogledati na koji način funkcionišu privrednici iz Slovenije u tom crnogorskom gradu.

Očekuje postizanje dogovora

Predsjednik Filip Vujanović, kazao je da ga je premijer Igor Lukšić upoznao sa kvaliteom pregovora koje je obavio sa liderima opozicionih stranaka oko jezika, i sa potrebom ispitivanja ustavnosti tog prijedloga.

Na pitanje da li vjeruje da su opozicija i vlada konačno postigle dogovor i da će biti usvojen izborni zakon, Vujanović je kazao da je pitanje zakonodavstva veoma važno za Crnu Goru, ali i da je od krucijalne važnosti da krenemo u evroatlanske integracije.

"Ako je dogovor uslov usvajanja izbornog zakona, a jeste. Ako je izborni zakon ušao kao uslov u početak pregovora , a jeste. I ako su evropske i evrotalanske integracije vezane sa tim, onda ja mislim da se iz tog vrjednosnog sistema podrazumijeva ono što je moja želja, a to je da se postigne dogovor, da se usvoji izborni zakon, da Crna Gora što prije počne pregovore sa EU i da bude što bliža EU i NATO-u", kazao je Vujanović.

Bonus video: