Kacin: Crnogorski političari da uče od Srbije

Crnogorski političari bi trebalo da se vode primjerom Beograda, odnosno načinom na koji je Srbija riješila problem na sjeveru Kosova
97 pregleda 0 komentar(a)
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Jelko Kacin, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.09.2011. 08:54h

Potpredshednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Jelko Kacin je rekao je povodom ishoda razgovora o jeziku od koga zavisi usvajanje izbornog zakonodavstva, da bi crnogorski političari trebalo da se vode primjerom Beograda, odnosno načinom na koji je Srbija riješila problem na sjeveru Kosova.

Priča o nazivu nastavnog predmeta naročito dobija na značaju, ako se u obzir uzme i činjenica da će se na dnevnom redu vanredne sjednice parlamenta Crne Gore, naći i izborni zakon.

"Treba učiti od Srbije, od Beograda, koji je našao političke mudrosti za kompromis kada je posredi pečat kosovske carine.

Ono što je izgledalo nemoguće, čak je bilo barikada, konflikata i pucanja, završilo se pravovremeno, i uz kompromis koji govori o zrelosti", rekao je Kacin za radio Antena M.

Kada govorimo o Srbiji – radi se samo o statusu kandidata, ali je Crna Gora već godinu kandidat i radi se o dobijanju datuma pregovora, napomenuo je Kacin i dodao da do utorka još ima dovoljno vremena i prilike da se nađe kompromis i da se izborni zakon konačno usvoji.

Kacin smatra da je nezahvalno prognozirati da li će Crna Gora sjutra konačno dobiti izborni zakon usaglašen sa Ustavom.

"Ne bih raspravljao o tome – šta bi, ako bi i kada bi. Mislim da je to trenutak istine, kada i oni koji misle da mogu dobiti nešto kočenjem Crne Gore, moraju sebe pogledati u ogledalu, i na sebe uzeti odgovornost ukoliko se, jednostavno, ne dogodi kompromis", zaključio je Kacin.

Bonus video: