Posljednja šansa za dogovor o jeziku: U vlasti i opoziciji pesimisti

Socijalistička narodna partija još nije saopštila da li podržava predlog lidera PzP Nebojše Medojevića da se predmet nazove maternji jezik i književnost
0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.09.2011. 08:26h

Uoči današnje, najvjerovatnije posljednje, runde pregovora između premijera Igora Lukšića i tri opoziciona lidera u svim taborima prisutan je blagi pesimizam da će biti postignut sporazum o izjednačavanju srpskog sa crnogorskim jezikom u obrazovnom sistemu, što je uslov opozicije da bi podržala izborni zakon koji je jedan od sedam uslova Evropske komisije da Crna Gora dobije datum pregovora sa EU.

Socijalistička narodna partija još nije saopštila da li podržava predlog lidera PzP Nebojše Medojevića da se predmet nazove maternji jezik i književnost koji je za Novu, kako su indirektno saopštili, prihvatljiv, ako ga podrži najjača opoziciona partija.

Potpredsjednik SNP Neven Gošović rekao je prekjuče da ne treba prejudicirati stav te partije o predlogu da se predmet nazove maternji jezik, priznajući da je to jedina opcija koja je ostala na pregovaračkom stolu.

Pregovaračku poziciju opozicije, pored toga što do neposredno uoči sastanka sa premijerom nema jedinstven stav, otežava i činjenica da se oponenti vlasti, s obzirom na brojno stanje u školama, više ne mogu uzdati u bojkot nastave koji je najviše zagovarala Nova.

Lukšić je prije nekoliko dana pristao na nastavak razgovora sa opozicionim liderima o predlogu za maternji jezik, ako je to jedinstven stav tih partije. Tada je umjesto očekivanog odgovora na predlog PzP-a, Glavni odbor SNP pozvao Predsjedništvo DPS i SDP da se izjasne o Medojevićevom predlogu. Te dvije partije juče nijesu zakazale sjednice svojih predsjedništava.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: