Vujanović: Postavljajte pitanja na srpskom, odgovaraću na crnogorskom

Predlog Lukšića doživio kao dobar kompromis, u funkciji iznalaženja rješenja koji će uvažiti oba početna polazišta
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.09.2011. 12:20h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uvjeren je da je moguć dogovor i rješenje za naziv jezika u crnogorskom školstvu.

Vujanović je, u intervjuu Tanjugu, ukazao da rješenje tog pitanja, koje opterećuje ne samo odnose Srbije i Crne Gore - koje, uprkos različitostima smatra dobrim - nego i političku scenu u zemlji, ali i evropsku perspektivu, mora uvažiti i stav crnogorske države i prava Srba, državljana Crne Gore.

"Za to postoje dva polazišta - jedno je pravo Crne Gore da opredijeli svoj službeni jezik na način na koji su to učinile druge države bivše Jugoslavije. Drugo polazište je postojanje respektne zastupljenosti srpske jezičke zajednice u Crnoj Gori, koja mora biti uvažena, kao što mora biti otklonjen i svaki rizik diskriminacije srpskog jezika ili njegove asimilacije", rekao je Vujanović.

"Sve ono što je u funkciji integracija Crne Gore ne treba uslovljati bilo kojim pitanjem, pa makar i tako važnim kao što je pitanje jezika"

Lično stanovište prema tom pitanju Vujanović, inače rođeni Beograđanin, precizirao je u odgovoru na prvo pitanje - na kom jeziku će biti obavljen intervju:

"Vi postavljajte pitanja na srpskom, a ja ću vam odgovoriti na crnogorskom. Uvjeren sam da ćemo se dobro razumjeti"!

Šef crnogorske države svjestan je i da pitanje jezika, čijim rješenjem opozicija uslovaljavanja izglasavanje izbornog zakona, jednim od sedam preduslova za dalji napredak Crne Gore u evropskim integracijama, može dovesti u pitanje dalje put ka Evropskoj uniji:

"Naravno, ne smatram da je dobro da se put Crne Gore prema Evropskoj uniji usporava neizglasavanjem izbornog zakona koji je usaglašen. Sve ono što je u funkciji integracija Crne Gore ne treba uslovljati bilo kojim pitanjem, pa makar i tako važnim kao što je pitanje jezika", rekao je crnogorski predsjednik.

Odnosi Crne Gore i Srbije dobri

On je ocijenio da su odnosi Crne Gore i Srbije dobri, uprkos različitom pristupu Beograda i Podgorice tom pitanju, kao i pojedinim spoljnopolitičkim pitanjima, i precizira da te odnose obilježavaju saradnja, partnerstvo i bliskost.

"I u bliskim odnosima postoji, naravno, nejednako viđenje i pravo obje države da različito vide pojedina pitanja i različito primenjuju svoju državnu politiku. To prosto treba uvažiti. To jeste realnost. Mi imamo različite odnose u nekim spoljnopolitičkim viđenima i treba da uvažamo naše državne razlike, jer su prosto prirodne i proizlaze iz onoga što su potrebe svake suverene države", rekao je Vujanović.

On je kao primjer naveo jednako viđenje dvaju država prema evropskim integracijama, ali i različito prema NATO integracijama.

"Smatram da je to nešto što na bilo koji način i u bilo kom smislu treba da obilježi odnos dvije države kao različite, ali ne i da našu spoljnu politiku dovede do nivoa nekog različitog viđenja koji bi generalno ugrozio naše dobre odnose", rekao je Vujanović.

Stvoren utisak da se pitanje jezika ne ostavlja na odlučivanje Crnoj Gori

Bila je, naveo je, i enciklopedija čiji pojedini sadržaji nisu bili primjereni, kao i Strategija o dijaspori koja je sadržavala formulaciju, koje se kasnije, doduše, Vlada Srbije odrekla, ali koja je u Crnoj Gori negativno primljena

On je u tom kontekstu ukazao na izjavu srpskog patrijarha Irineja o crnogorskoj naciji i crnogorskom jeziku, koje, kaže, nisu bile konstruktivne i u Crnoj Gori su shvaćene kao nepotrebno miješanje u "vrlo važno unutrašnje pitanje".

Bila je, naveo je, i enciklopedija čiji pojedini sadržaji nisu bili primjereni, kao i Strategija o dijaspori koja je sadržavala formulaciju, koje se kasnije, doduše, Vlada Srbije odrekla, ali koja je u Crnoj Gori negativno primljena.

Na opasku da izjave patrijarha treba gledati iz ugla činjenice da su i Srbija i Crna Gora sekularne države, Vujanović je rekao da se poruke koje dolaze od patrijarha, ipak, primaju sa posebnom osjetljivošću.

SPC da razumije da Mitropolija ima i Crnogorce kao vjernike

Vujanović se složio i da je mitropolit Ilarion jasno saopštio svoje kanonsko viđenje stanja Crkve u Crnoj Gori, ali je dodao da je mitropolit, takođe, rekao da se prema tom pitanju treba odnositi "sa visokom osjetjivošću"

"To ne znači miješanje u crkvena pitanja. Crna Gora želi da SPC razumije da Mitropolija-crnogorsko primorska, koja djeluje u nezavisnoj državi, ima i Crnogorce kao vjernike, koji imaju punoću svog nacionalnog identiteta i žele da ga sačuvaju", rekao je on.

Vujanović se složio i da je mitropolit Ilarion jasno saopštio svoje kanonsko viđenje stanja Crkve u Crnoj Gori, ali je dodao da je mitropolit, takođe, rekao da se prema tom pitanju treba odnositi "sa visokom osjetjivošću".

Predsjednik Crne Gore je potvrdio da je Srbija bila najbolji spoljnotrgovinski partner Crne Gore u prvoj polovini godine i dodao da ima prostora za još bolju saradnju na tom planu, a kao zajedničke interese je istakao rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, izgradnju autoputa od od Boljara do Beograd, kao i saradnju na energetskom planu.

Bonus video: