Vuković: Neriješena identitetska pitanja kočnica na putu ka EU

“Otvorena identitetska pitanja stvaraju prostor da se napada osnova ustavne organizacije Crne Gore i građanska matrica crnogorskog društva”
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 11:43h

Otvorena i neriješena identitetska pitanja predstavljaju kočnicu iskoracima Crne Gore ka Evropskoj uniji, smatra funkcioner Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković.

On je ocijenio da je poštovanje onoga što je definisano Ustavom jedini put da se i pitanja poboljšanja životnog standarda brže i lakše rješavaju. Identitetska pitanja svake zajednice, kako je kazao, uslov su njenog trajanja, postojanja i budućnosti.

"Često se čuje komentar zašto se u državi, u kojoj se loše živi, insistira na identitetskim pitanjima. Nema političke zajednice koja pretenduje da bude ozbiljna, a da nije riješila identitetska pitanja", rekao je Vuković.

On je pojasnio da su one zajednice, koje nemaju riješeno pitanje, konfliktne i u njima se problemi ne rješavaju, već gomilaju.

“Insistiranja da se riješe ta pitanja su opravdana, pa čak su legitimni zahtjevi da pitanja budu riješena na jedan ili dijametralno suprotan način. U Crnoj Gori je sazrelo vrijeme da se rješenje problema matrerijalizuje”, smatra Vuković.

O rješenju pitanja odlučuje neposredno građanin

O rješenju pitanja, dodao je, odlučuje neposredno građanin, “a sve drugo su nametanja”

“Činjenica je da se ovdje govori crnogorskim, kao državnim jezikom koji je dobio naziv po državi u kojoj se upotrebljava”

“Rješenje identitetskih pitanja uslov je integracija. Teško će neko prihvatiti zajednicu za koju se ne zna kako joj se zove narod, ko je nosilac suvereniteta, koji su njeni simboli, koja je njena himna i jezik”, ocijenio je on, dodajući da se sa takvom zajednicom teško može sarađivati.

Vuković je kazao da otvorena i neriješena identitetska pitanja predstavljaju “kočnicu izvjesnim iskoracima Crne Gore ka Uniji”.

“Otvorena identitetska pitanja stvaraju prostor da se napada osnova ustavne organizacije Crne Gore i građanska matrica crnogorskog društva”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, tako pokušava da se nametne suverenitet nacionalnih zajednica i napada jezička osobenost države.

“Činjenica je da se ovdje govori crnogorskim, kao državnim jezikom koji je dobio naziv po državi u kojoj se upotrebljava”, naveo je Vuković.

Zbog jezika se ne rješavaju mnogaa egzistencijalna pitanja

On smatra da priča kojom se, kako je rekao, napadaju Ustavom definisane identitetske osobenosti Crne Gore, ima pogubnu težinu po demokratski razvoj države.

“Nijesam za to da se trči, ali bojim se da, popuštajući, kada je u pitanju potreba poštovanja pitanja definisanih Ustavom, doprinosimo da se ovo, što je prije pet godina definisano kao državna legitimacija Crne Gore svakim danom dovodi u pitanje i potcjenjuje"

On navodi da se mnoga pitanja egzistencijalnog karaktera ne mogu rješavati u državi u kojoj postoji stalni konflikt oko toga šta je ona i koji se jezik u njoj govori.

“Otvoreno se napada ustavna organicazija Crne Gore i njena identitetska pitanja definisana Ustavom i pokušavaju da budu zamijenjena političkim, nedovoljno demokratskim, postupcima”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, neriješena identitetska pitanja stvaraju prostor za rađanje novih i trajanje starih konflikata koji, dodao je, sprječavaju demokratski razvoj Crne Gore interno i njenu integraciju u šire međunarodne asocijacije.

“Nijesam za to da se trči, ali bojim se da, popuštajući, kada je u pitanju potreba poštovanja pitanja definisanih Ustavom, doprinosimo da se ovo, što je prije pet godina definisano kao državna legitimacija Crne Gore svakim danom dovodi u pitanje i potcjenjuje. To nije dobro za demokratsku internu budućnost, a ni za međunarodne integracije Crne Gore”, zaključio je Vuković.

Bonus video: