Vratili se vojnici trećeg kontigenta iz Avganistana, Vlada im se zahvalila

Na aerodrom u Golubovcima u srijedu veče je sletio avion sa crnogorskim vojnicima i oficirima na čelu sa Vukadinovićem
101 pregleda 0 komentar(a)
vojnici, Foto: Zoran Đurić
vojnici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.09.2011. 07:35h

Ponosan sam što sam imao privilegiju da budem treći komandant kontingenta i što sam predvodio 35 vojnika i oficira u Avganistanu, poručio je major Zoran Vukadinović, komandant Trećeg kontingenta Vojske Crne Gore koji je proteklih šest mjeseci bio dio ISAF Misije u Avganistanu.

Na aerodrom u Golubovcima u srijedu veče je sletio avion sa crnogorskim vojnicima i oficirima na čelu sa Vukadinovićem, nakon čega je u sportskoj sali vojnog aerodroma u Golubovcima priređen svečani doček.

Oni su od 14. februara, zajedno sa vojnicima većine članica NATO saveza i aspiranata za članstvo u Alijansi, imali zadatak da pomognu avganistanskim vlastima da sačuvaju mir u zemlji opterećenoj višedecenijskim ratovima i unutrašnjim sukobima sa talibanima.

Pripadnici Vojske Crne Gore, koje su zamijenili članovi Četvrtog kontingenta, obezbjeđivali su bazu “Panonija” i obavljali štabne poslove u njemačkom i mađarskom kontingentu. Osim članova njihovih porodica, sinoć su ih dočekali ministar odbrane Boro Vučinić i načelnik Generalštaba Dragan Samardžić.

Opravdali povjerenje

Vučinić je istakao da su pripadnici Trećeg kontingenta u potpunosti opravdali ukazano povjerenje.

“Radili ste ono što se očekuje od crnogorskog vojnika, predstavili ste našu zemlju na najbolji mogući način i zato vam prenosim izraze zahvalnosti najvišeg crnogorskog rukovodstva. Zahvaljuje vam i Vlada i Savjet za odbranu i bezbjednost za sve ono što ste uradili u proteklih šest mjeseci”, kazao je Vučinić.

Čestitajući vojnicima na uspješno obaveljnom zadatku, Samardžić se zahvalio i njihovim porodicama, napominjući da su pomogle i Ministarstvu odbrane i Vojsci, a najviše vojnicima, da im dani provedeni u misiji budu što lakši.

Branka Bošković, jedina žena u kontingentu, bila je dio medicinskog tima. Ističući da su joj najviše nedostajala djeca, ona je novinarima kazala da je najbitnije da tokom obavljanja zadatka nijesu imali nikakvih problema.

Vukadinović je kazao da su vojnici sve zadatke obavili kvalitetno i uspješno, te da su stekli nova znanja i iskustva koja će im koristiti u daljem profesionalnom radu.

“Sarađujući sa vojnicima drugih zemalja mogli smo da se upoznamo sa njihovim načinom organizacije, pristupom u realizaciji njihovih poslova i raznih zadataka i njihovim naoružanjem i tehnikom”, rekao je Vukadinović.

Napominjući da i dalje želi da bude dio mirovnih misija, on je istakao da vojnici nijesu doživjeli nikave neprijatnosti, “iako u Avganistanu svakog dana može da se desi neka kritična situacija”.

Branka Bošković, jedina žena u kontingentu, bila je dio medicinskog tima. Ističući da su joj najviše nedostajala djeca, ona je novinarima kazala da je najbitnije da tokom obavljanja zadatka nijesu imali nikakvih problema.

Vojnik Dalibor Drobnjak kazao je da su on i njegove kolege na kvalitetan način obavljali svoje zadatke, te da je najbitnije da su se kući vratili zdravi i živi.

“Zahvaljujem se kolegama na drugarstvu i podršci, kao i vojnoj organizaciji koja nam je sve vrijeme pružala podršku i brinula o članovima naših porodica”, rekao je Drobnjak.

Bonus video: