Medojević: Radi li Milić za Mila, Beograd ili se plaši radikala iz stranke

“Ali, sigurno da bez jedinstvenog stava opozicije na tom sastanku naša pregovaračka pozicija nije sjajna”, zaključio je Medojević
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 07:48h

To što se Socijalistička narodna partija nije izjasnila o predlogu Pokreta za promjene da se nastavni predmet zove maternji jezik i književnost slabi pregovaračku poziciju opozicije i za nju predstavlja veliki problem, ocijenio je lider PzP-a Nebojša Medojević.

“Očekivao sam eksplicitan stav kolega iz SNP-a, međutim, evo opet od njih nemamo nikakav stav. Zbog čega SNP ne može da zauzme vrlo prost i jasan politički stav, to morate njih da pitate. Da li su neki uticaji iz režima i od strane Đukanovića, ili iz Beograda, nekih ekstremističkih krugova (u partiji), zaista ne znam, niti bih spekulisao. Mogu da ocijenim da je stav SNP-a vrlo problematičan s aspekta uspjeha opozicije”, rekao je Medojević “Vijestima”.

On je dodao da, s druge strane, SNP nije odbio predlog PzP-a za koji su iz Nove saopštili da može biti dobra početna osnova, uz razjašnjavanja detalja na novom sastanku sa premijerom Igorom Lukšićem. Ta situacija je, kako je kazao, otvorila mogućnost da Lukšić zakaže novi sastanak.

“Ali, sigurno da bez jedinstvenog stava opozicije na tom sastanku naša pregovaračka pozicija nije sjajna”, zaključio je Medojević.

Medojević nije želio da prognozira kakav će biti ishod pregovora sa premijerom Lukšićem, ali je izrazio bojazan od ocjene EU da će opozicija biti odgovorna za neuspjeh jer “teško mogu naći zamjerku jednoj jasno iskazanoj političkoj volji premijera da razgovara, da prihvata predloge opozicije, da pravi kompromise”.

U ponedjeljak nova runda pregovora

Lukšić je za ponedjeljak zakazao novi sastanak, sa predstavnicima opozicije i vjerovatno da će se na njemu raspravljajti o ideji PzP-a, jer je ona za sada jedina u opticaju.

Glavni odbor SNP-a preksinoć se nije izjasnio o predlogu PzP-a o kojem je premijer Lukšić, mimo mandata svog DPS-a, rekao da je spreman da razgovara sa opozicionim partijama, ako je to njihov jedinstveni predlog.

Lukšić je za ponedjeljak zakazao novi sastanak, sa predstavnicima opozicije i vjerovatno da će se na njemu raspravljajti o ideji PzP-a, jer je ona za sada jedina u opticaju.

SNP je, takođe, zaključio da će na današnjoj sjednici Skupštine glasati za izmjene zakona o opštem obrazovanju, ali i da 6. aprila u parlamentu neće podržati izborni zakon dok se podzakonskim aktima ne obezbijedi ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika.

Povodom novog sastanka sa Lukšićem, SNP je juče saopštio da je činjenica da je premijer prihvatio razgovor sa predstavnicima opozicije, prilika za konačan dogovor. U SNP-u smatraju da „i na ovim razgovorima, lideri triju opozicionih partija treba da imaju zajednički nastup“

Danas bez glasanja u parlamentu

Skupština bi danas trebalo da raspravlja o izmjenama Zakona o opštem obrazovanju u kojima se, između ostalog, navodi da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, dok se, imajući u vidu istu lingvističku osnovu nastava izvodi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi.

Ta odredba rezulat je dogovora Lukšića sa opozicionim prvacima, nakon njihovog prvog sastanka, nakon kojeg se mnogo šta izdešavalo.

Da li će se o tim izmjenama zakona glasati danas stvar je dogovora šefova poslaničkih klubova na kolegijumu predsjednika Skupštine, ali u vladajućim krugovima već postoji tumačenje da o tome ne treba glasti, dok se ne vidi da li će biti postignut dogovor o izbornom zakonu jer je ta dva pitanja upravo opozicija nametnula kao paket.

Ukoliko te izmjene ne bi bile usvojene, ostalo bi zakonsko rješenje koje kaže da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović ocjenio je juče da je glasanje za Vladin predlog Zakona o opštem obrazovanju prvi korak u postizanju pune ravnopravnosti srpskog jezika kao većinskog sa crnogorskim kao ustavnom kategorijom.

„Drugi korak je definisanje podzakonskih akata, koji treba da obezbijede punu ravnopravnost, što će po SNP-u i biti predmet budućih pregovora koji slijede sa premijerom, i što će biti uslov da se u paketu rešavaju sva pitanja koja stoje pred Crnom Gorom u procesu evropskih integracija“ , kazao je Damjanović agenciji MINA.

PzP i formalno predlaže moratorijum na godinu

Potpredsjednik PzP-a Branko Radulović najavio je da će predložiti amandmane na zakon o opštem obrazovanju, po kojima se u ovoj školskoj godini nastava održava iz predmeta maternji jezik, a naredne školske godine po novom zakonu.

Amandmanima je predviđeno da se od naredne školske godine nastava izvodi na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku “u okviru jedinstvenog nastavnog procesa”. Zbog lingvinstičke različitosti albanskog jezika, PzP predlaže i da se nastava izvodi i na jeziku te nacionalne manjine.

On je naglasio da Ministarstvo prosvjete, prilikom donošenja podzakonskih akata, treba da vodi računa da se nastavnim planom i programom obezbijedi nastava iz maternjeg jezika i književnosti.

On je naglasio da Ministarstvo prosvjete, prilikom donošenja podzakonskih akata, treba da vodi računa da se nastavnim planom i programom obezbijedi nastava iz maternjeg jezika i književnosti.

„Pozivamo sve političke činioce i lingvističku javnost, da se umjesto nacionalističkih euforija i produbljivanja podjela okrenemo građenju istinskog kompromisa i pomirenju na temeljima građanskog društva i multietničkog sklada. U suprotnom, bićemo svi gubitnici i sa lijeve i sa desne strane, i djeca i roditelji, a jedino će profitirati antievropski lobi sa kriminalcima na čelu“, tvrdi Radulović.

On je ocijenio da su ovi amandmani dobili podršku istaknutih lingvista sa kojima su funkcioneri PzP-a bili u kontaktu.

Rašović: Nemojte nam ugrožavati identitet

Iz Fondacije Sveti Petar Cetinjski su upozorili premijera da ne smije praviti kompromise na račun države i identiteta naroda. Oni su premijeru i predsjedniku države poručili da ne diraju u Ustav i identitet konstitutivnog naroda.

„Djeluje tragikomično kad opozicione parlamentarne partije, koje ne priznaju ni državu ni njen Ustav, čiji izaslanici ne ustaju kad se intonira crnogorska himna, niti priznaju državnu zastavu, bez ikakvog otpora primaju od te iste države obilate plate, apanažu i druge privilegije“, kazao je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Dragoljub Rašović.

Na drugoj strani, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović optužio je opoziciju da ne brani status srpskog jezika u obrazovnom sistemu, navodeći da bojkot nastave nije samo stvar roditelja.

On je kritikovao izjavu potpredsjednika Nove srpske demokratije Slavena Radunovića da je bojkot nastave stvar roditelja i same djece: “Punu odgovornost snose učesnici u pregovaračkom procesu, predstavnici opozicionih partija, koji ovakvim izjavama bježe od sopstvene odgovornosti”.

Vujović: SNP me razočarala

Negativnim komentarima na račun nevladinog sektora predsjednik SNP-a Srđan Milić pokušava da se obračuna sa onima koji imaju različito mišljenje od njegovog, ocijenio je predsjednik Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović.

Reagujući na Milićevu izjavu na sjednici Glavnog odbora SNP-a da je Vujović dio udružene kampanje protiv SNP-a, Vujović je kazao da SNP do sada nije na stranačkim organima zauzimala negativne stavove prema onima koji nijesu donosioci odluka.

Vujović je kazao da SNP do sada nije na stranačkim organima zauzimala negativne stavove prema onima koji nijesu donosioci odluka.

On je ocijenio da su povod za napad njegove ocjene o tome da je ulazak SNP-a u pretpopisnu kampanju, kao i snažno nacionalno obojena kampanja oko jezika, udaljilo stranku od političkog centra i suzilo manevarski prostor opozicije.

Vujović smatra da je Milića iznenadio intenzitet razvoja događaja i zabrinula mogućnost da pad podrške bude iskorišten u unutarstranačkim borbama. Vujović se osvrnuo i na Milićevu tvrdnju da su pričom o izbornom zakonu, mediji i civilni sektor u drugi plan potisnuli ostale zahtjeve EK.

“Nažalost, SNP i druge opozicione partije, a ne nevladine organizacije su medijski potpuno potisnule stvarnu raspravu o tome da li je Vlada ispunila zahtjeve EU, namećući „lažnu“ dilemu „evropske integracije ili srpski jezik“.

Za razliku od vas, NVO, uključujući i CEMI intenzivno rade na analizama i vrše „pritisak“ na Vladu da ispuni, a ne sakrije stvarno stanje u ovim oblastima. Mnogo toga nije prisutno u javnosti, jer nama mjera kvaliteta našeg rada nije mišljenje birača, nego ostvarena promjena”, upozorio je on.

Vujović je ocijenio da je SNP sa DPS-om, igrao veoma negativnu ulogu u pregovorima o izbornom zakonu, kreirajući situaciju u kojoj on treba da bude usvojen bez podrške manjina.

Galerija

Bonus video: