SDP očekuje da opozicija podrži izborni zakon

Opozicija, kako je kazao Konjević, pokazuje da ne želi da Crna Gora dobije datum za početak pregovora
63 pregleda 0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.08.2011. 11:54h

Socijaldemokratska partija (SDP) očekuje da opozicija podrži izborni zakon, jer bi, kako smatra potpredsjednik te partije Raško Konjević, sve drugo bilo direktna opstrukcija nastavka evropskog puta Crne Gore.

Konjević je rekao da izborni zakon treba da bude usvojen 6. septembra, jer je postignuta saglasnost partija iz vlasti i opozicije.

"Znajući da je to uslov za dobijanje datuma pregovora očekujemo i da će opozicija podržati taj zakonski projekat. Sve drugo bilo bi direktna opstrukcija nastavka evropskog puta Crne Gore", kazao je Konjević.

"Kada (Srđan) Milić kaže da je Crna Gora "perjanica" u procesu integracija onda to znači i potvrdu opozicije da je vladajuća koalicija uradila dosta u protekom periodu"

Konjević je rekao da razgovore oko drugih zakonskih rješenja treba nastaviti u narednom periodu.

"Upravo otpočinjanje pregovora o članstvu znači da u različitim poljima otvarate dijalog na unutrašnjem planu i sa partnerima iz Evropske unije", rekao je Konjević.

On smatra da su pregovori prilika da se mnoga pitanja ponovo rasprave i nađu bolja rješenja.

"Ali nekorektno je kažnjavati građane Crne Gore zato što vladajuća koalicija ne može da prihvati rješenja koja su suprotna Ustavu i narušavaju građanski koncept države", poručio je on.

Konjević dodaje da je osnovna evropska vrijednost da poštujete Ustav i druge pravne akte, a ne da ih želite srušiti političkom ucjenom.

"Kada (Srđan) Milić kaže da je Crna Gora "perjanica" u procesu integracija onda to znači i potvrdu opozicije da je vladajuća koalicija uradila dosta u protekom periodu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, sada kada im treba pomoć i opozicije da bi dvotrećinskom većinom ispunili jedan od uslova EK, “Milić od Socijalističke narodne partije (SNP), koja se do juče željela predstaviti građanskom i evropskom partijom pravi ništa drugo no reprint SNP-a iz bliske prošlosti”.

Opozicija, kako je kazao, pokazuje da ne želi da Crna Gora dobije datum za početak pregovora.

"Jer kako drugačije da tumačite činjenicu da se slažete sa tekstom izbornog zakona, da znate da je taj zakon uslov EK da dobijete datum pregovora i vi ne želite da glasate za nešto sa čim se slažete?! Kako drugačije da se to protumači osim da to radite namjerno da bi ste zaustavili Crnu Goru u procesu evropskih integracija", zaključio je Konjević.

Bonus video: