FORCA traži zakazivanje vanrednog zasjedanja SO Ulcinj

Krajnji rok za izbor novog predsjednika Opštine je 9. septembar, odnosno, 15 dana prije nego što je 2006. održan drugi krug izbora za predsjednika ulcinjske opštine
59 pregleda 0 komentar(a)
Forca, Foto: Samir Adrović
Forca, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 30.08.2011. 07:38h

Opoziciona Forca koja sa SDP-om, Perspektivom i otcijepljenim krilom Demokratske unije Albanaca predstavlja novu većinu u opštinskoj skupštini, prozvala je juče šefa ulcinjskog parlamenta Ljuiđa Škrelju da, u skladu sa poslovnikom, odbornicima omogući da raspravljaju o povjerenju njemu, ili da u novonastaloj situaciji podnese ostavku.

U najjačoj ulcinjskoj partiji tvrde da su potpisi 18 odbornika od ukupno 33, koliko broji ulcinjski parlament, dovoljan razlog da Škrelja osim predloga o izboru novog predsjednika Opštine na dnevni red uvrsti i predloge o svom razrješenju i izboru nasljednika na toj funkciji.

"Očekujemo da Škrelja pokaže demokratski kapacitet i da što prije sazove sjednicu, kako je to obećao više puta, tim prije što je on, kao iskusan političar, svjestan da svako odugovlačenje ide na štetu ostvarivanja osnovnih funkcija skupštinske i izvršne vlasti i doprinosi stvaranju nepotrebnih političkih tenzija“, navodi se u saopštenju Force koje je potpisao predsjednik odborničkog kluba Džaudet Cakuli.

Posjeća se da je Škrelja javno obećao da neće vršiti nikakvu opstrukciju i da će po prijemu inicijative sa najmanje 17 potpisa odmah sazvati sjednicu skupštine.

“Podsjećamo Škrelju da smo mu inicijativu dostavili 17. avgusta”, istakao je Cakuli.

U Forci tvrde da u Zakonu o lokalnoj samoupravi stoji da izbori za predsjednika Opštine moraju biti održani najmanje 15 dana prije isteka izbornog perioda, a ne mandata.

“Tako je krajnji rok za izbor novog predsjednika Opštine 9. septembar, odnosno 15 dana prije nego što je 2006. održan drugi krug izbora za predsjednika ulcinjske opštine“, tvrde u Forci.

Bonus video: