PRAVI KOMPROMIS

Vujanović: Predlog Lukšića isključuje diskriminaciju srpskog jezika

"Maksimalno osuđujem taj primitivni čin, koji pokazuje da se odnos prema medijima i javnoj riječi ne doživljava onako kako Crna Gora ima interes da ga doživi", poručio je on
0 komentar(a)
vujanović, Foto: Dragana Šćepanović
vujanović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.08.2011. 14:35h

Komentarišući dosadašnje pregovore premijera Igora Lukšića i opozicionih lidera oko statusa srpskog jezika, ali i reakcije prvaka opozicije na ponudu Vlade, predsjednik Filip Vujanović je kazao da ima puno poštovanje prema njihovim naporima. On je naglasio da je predlog Vlade maksimum poštovanja principa pravde i pravičnosti.

Pitanje jezika je vrijedno, važno i bitno, kao i pitanje nastave, ali je pitanje pristupa EU od posebne vrijednosti za Crnu Goru.

Podsjećajući da od izbornog zakona zavisi početka pristupnih pregovora Crne Gore Evropskoj uniji, Vujanović je izrazio uvjerenje da će tu činjenicu svi u parlamentu imati na umu.

"Pitanje jezika je vrijedno, važno i bitno, kao i pitanje nastave, ali je pitanje pristupa EU od posebne vrijednosti za Crnu Goru. Ja se nadam da će u skladu sa takvim doživljajem poslanici da se odnesu u Skupštini prema onome što su usaglasili", rekao je Vujanović.

Komentarišući mogućnost vanrednih izbora, odnosno mogući izostanak dogovora između vlasti i opozicije, Vujanović je kazao da ne vidi svrhu vanrednih izbora.

"Vanredni izbori ne bi doveli ni do kakve promjene, suštinski u okviru teme oko koje su pomenuti. Ne vidim da bi viziju Crne Gore trebalo vezati za izbore sljedeće godine i koji su, u smislu u kojem se pominju potpuno bez svrhe", rekao je Vujanović.

Osudio paljenje vozila Vijesti

Upitan da prokomentariše paljenje vozila ND Vijesti, predsjednik Vujanović je, kako je kazao, „oštro osudio taj primitivni čin“.

"Maksimalno osuđujem primitivni čin, koji pokazuje da se odnos prema medijma i javnoj riječi ne doživljava onako kako Crna Gora ima interes da ga doživi. Pozivam i ovom prilikom policiju i sve državne organe da ulože napore da se počinioci otkriju i kada se to desi apelujem na pravosudne organe da maksimalno ažurno vode te postupke. To je nešto ne priliči demokratskoj Crnoj Gori", kazao je Vujanović.

Preporučujemo za Vas